La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’odissea hipotecàri­a dels ciutadans estrangers

L’arrelament redueix el risc d’impagament, segons el Banc d’Espanya

- AINTZANE GASTESI

Per a un ciutadà estranger, obtenir una hipoteca a Espanya es pot convertir en una autèntica odissea. Els criteris de concessió són més durs, i, en general, les condicions són pitjors que per als ciutadans espanyols. Però, fins i tot entre els estrangers, n’hi ha que tenen més avantatges sobre els altres, segons un estudi que ha elaborat el Banc d’Espanya, que ha identifica­t les diferèncie­s en les condicions de les hipoteques associades a l’arrelament dels prestatari­s després de separar aquest efecte d’altres factors que expliquen aquestes condicions.

A Arrelament i impagament d’hipoteques: tornant les claus, un document de treball que publica i signa Jorge E. Galán, Matías Lamas i Raquel Vegas, es revela que “els estrangers han de fer front a més interessos en les hipoteques, per bé que aquesta diferència és inferior per als ciutadans forans amb un fort arrelament al país d’acollida”. Així mateix, els ciutadans estrangers nacionalit­zats i els que firmen el crèdit conjuntame­nt amb un ciutadà espanyol també obtenen més bones condicions a l’hora de signar un crèdit sobre una propietat.

D’aquesta manera, asseguren, “els prestatari­s estrangers amb poc arrelament paguen tipus d’interès més alts que els que tenen més vincles al país”. Després de l’anàlisi de dades de préstecs hipotecari­s a Espanya de la Central d’Informació de Riscos, complement­ats amb dades d’hipoteques titulitzad­es per a un cicle financer complet, troben que “un baix nivell d’arrelament està associat amb taxes més altes d’impagament i amb més incentius a no continuar pagant el deute hipotecari enfront de situacions de patrimoni net negatiu”.

L’estudi conclou que, “en general, l’arrelament és un factor molt rellevant que explica les diferèncie­s en les condicions de les hipoteques en el moment de la concessió, a més de les decisions d’impagament”. A més a més, els autors d’aquest treball consideren que aquests resultats “tenen implicacio­ns importants per entendre les conseqüènc­ies de transitar cap a un règim de dació en pagament, i per a l’efectivita­t de la política macroprude­ncial”.

La investigac­ió valora que, malgrat que ha identifica­t més risc d’impagament entre els ciutadans estrangers, passa més sovint entre les rendes més altes en casos de dèficit patrimonia­l (menys valor de l’habitatge del que resta d’hipoteca). Segons l’estudi, l’impagament estratègic (el que hi ha quan el deutor decideix deixar de pagar la hipoteca, fins i tot tenint capacitat per continuar fent front als pagaments) té lloc més sovint en ciutadans forans amb més poder adquisitiu, que obtenen menys rendiment de la seva inversió i alhora tenen capacitat de ressituar-se en un altre país en cas de fallida personal. Aquests resultats suggereixe­n que l’arrelament és un factor que minimitza el risc d’impagament, per sobre del poder adquisitiu del prestatari estranger.

“Els nostres resultats tenen implicacio­ns importants per a l’estabilita­t política i econòmica”, asseguren els autors. “Primer –apunten– per millorar les condicions hipotecàri­es dels ciutadans immigrants, ja que redueix el risc d’impagament, cosa que ajudaria a minimitzar la diferència entre locals i estrangers en les condicions creditície­s i augmentar el seu accés al crèdit al sistema financer, alhora que aportaria estabilita­t al sistema”. A més a més, afegeixen, implicaria incloure noves condicions als crèdits, com ara límits en la valoració de les propietats i el fet d’incloure l’arrelament com a condició per poder concedir el préstec. ●

L’impagament estratègic passa més sovint en forans amb més poder adquisitiu

 ?? JOSH JEDL ?? Per als estrangers és més difícil accedir a una hipoteca
JOSH JEDL Per als estrangers és més difícil accedir a una hipoteca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain