La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com es poden corregir les aberracion­s òptiques de l’ull humà?

- NÚRIA JAR

Els nostres ulls són senzills des del punt de vista òptic, un instrument de només dues lents –la còrnia i el cristal·lí–, mentre que l’objectiu de la càmera d’un telèfon mòbil pot tenir fins a una dotzena de lents. Així és com ho explica Pablo Artal, director del Laboratori d’Òptica de la Universita­t de Múrcia, que amb el seu equip està desenvolup­ant ulleres intel·ligents per corregir les aberracion­s òptiques. “Els ulls, com qualsevol sistema òptic, poden tenir defectes que taquen la imatge”, explica Artal.

La miopia, la hipermetro­pia i l’astigmatis­me es poden solucionar amb ulleres o lents de contacte, però hi ha persones amb aberracion­s oculars que no es poden corregir, i tenen una visió limitada. Per exemple, la deformació de la còrnia per raons genètiques o per una ferida pot tacar la imatge fins al punt que no es pugui corregir ni amb lents de contacte ni amb ulleres. “És un problema òptic que necessitem restaurar perquè la imatge sigui correcta”, assegura Artal. Actualment no hi ha tractament­s ni dispositiu­s per corregir aquests defectes òptics, només el trasplanta­ment de còrnia en els casos més extrems.

En aquest context, l’equip d’Artal treballa en unes ulleres intel·ligents per corregir les aberracion­s oculars basades en moduladors espacials de llum i controlade­s pel seguiment de la pupil·la en temps real per adaptar-se a les necessitat­s de l’ull. El seu prototip actual funciona, però no és portable. “Ha de ser còmode, estètic...”, comenta sobre altres qüestions que van més enllà del repte científic. Per això vol miniaturit­zar l’ordinador que controla aquestes ulleres i col·locar-lo, per exemple, en una de les patilles.

 ?? UNIVfRSITA­T Df MÚRCIA ?? L’investigad­or Pablo Artal
UNIVfRSITA­T Df MÚRCIA L’investigad­or Pablo Artal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain