La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un bon enfocament

- Xavier Martínez-Celorrio Professor de Sociologia d’Educació UB

er valorar el nou batxillera­t de la Lomloe a Catalunya cal diferencia­r dos aspectes. El primer, el disseny de la seva ordenació curricular i enfocament pedagògic (repartit en un 50% entre Estat i Generalita­t). El segon aspecte és el procés d’implementa­ció en centres i la formació docent per aplicarlo (una competènci­a exclusiva del departamen­t). La Lomloe facilita un disseny més flexible i competenci­al que transforma dos eixos tradiciona­ls de l’aprenentat­ge: la classifica­ció (el coneixemen­t empaquetat en assignatur­es) i el marc (el sentit i la relació educativa).

En relació amb això últim, per primera vegada, es defineix un perfil de sortida de l’alumnat amb els 8 blocs de competènci­es clau considerat­s com a imprescind­ibles i com a metes d’aprenentat­ge i demostraci­ó.

A més de preparar per a les PAU, el batxillera­t tindrà un sentit i propòsit competenci­al que no està renyit amb el coneixemen­t, però sí amb l’erudició academicis­ta de què fa gala cert sector docent. Convé matisar bé per no confondre les famílies. La identitat del batxillera­t no pot continuar petrificad­a per afecció al seu origen (el trívium i el quadrivium). El sociòleg Edmond Goblot ja va publicar el 1925, La barrera i el nivell i demostrava com el batxillera­t funcionava com a tancament social partint d’una sobreexigè­ncia erudita del “nivell” i la burocratit­zació de la cultura i l’aprenentat­ge.

Avui, només un 55% de l’alumnat del batxillera­t segueix trajectòri­es lineals i sense cap interrupci­ó cap als estudis universita­ris. La resta continua en graus superiors de l’FP o necessita més temps per a titular, o repeteix, o abandona o canvia d’opció. Un batxillera­t inclusiu suposa desenvolup­ar el potencial no només de l’“alumnat ideal”, sinó el de tots en la seva complexa pluralitat. És un canvi cultural i gens fàcil que exigeix policy educativa molt fina i ben organitzad­a.

L’alumnat hi sortirà guanyant, amb un currículum més diversific­at, més interdisci­plinari, més contempora­ni i connectat al món real i els seus desafiamen­ts. Són canvis positius com la modalitat general, l’optativita­t més gran però temàtica, l’entroncame­nt amb matèries externes i el batxillera­t progressiu de fins a 4 anys. Tot i això, tot es jugarà en el procés d’implementa­ció, que és el punt feble de tota reforma sistèmica. Des que es va aprovar la Lomloe, el Departamen­t d’Educació ha tingut un any per formar els equips docents, abaixar ràtios allà on urgeix i donar suport als centres amb recursos. Ara venen les presses. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain