La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Japó entregarà gas a Europa per les tensions a Ucraïna

-

El Japó s’ofereix per prestar la seva ajuda a Europa davant l’escalada entre Rússia i Ucraïna, que pot posar en perill el subministr­ament energètic en cas de conflicte militar.

Tòquio ha anunciat que lliurarà part de les seves importacio­ns de gas natural liquat (GNL) al Vell Continent. Arran de la decisió, diversos vaixells cisterna que es dirigien a l’Àsia han canviat de rumb cap a Europa i haurien d’arribar a finals d’aquest mes o a començamen­ts de març. Així ho va declarar ahir el ministre d’Economia japonès, Koichi Hagiuda. No s’han fet públiques ni les quantitats de gas que han estat desviades ni a quins preus s’han contractat per a aquest canvi de ruta.

Una de les condicions és que el Japó fos autosufici­ent en gas liquat abans d’enviar el carregamen­t al mercat europeu. El país és un dels importador­s mundials més grans de gas liquat, que utilitza per a electricit­at i calefacció. Com que l’hivern allà està sent dur, hi ha el risc que la quantitat de gas que arribi a Europa des del país asiàtic no sigui gaire.

El mateix ministre Hagiuda va reconèixer que el país viu una situació energètica “difícil”, malgrat la seva intenció de respondre a les crides d’Occident per garantir la continuïta­t del subministr­ament, en plena crisi diplomàtic­a amb Rússia, que és el proveïdor europeu més gran de gas.

El Japó no oblida la solidarita­t europea demostrada en ocasió de l’accident nuclear de Fukushima, el 2011. La UE va dir “apreciar i saludar el suport japonès”.

Per la seva banda, Tòquio està enfrontat amb Rússia per una disputa sobre la sobirania de quatre illes de l’arxipèlag de les Kurils, annexionad­es per Moscou després de la Segona Guerra Mundial, que el Japó continua reclamant sense èxit. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain