La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 66% dels acords amb proveïdors incompleix­en els terminis de pagament

-

Durant el 2021 el 66% dels proveïdors van imposar contractes o acords comercials a clients en què els marcaven terminis de pagament superiors als permesos legalment. Així ho ha constatat l’Informe sobre morositat: Estudi terminis de pagament a Espanya 2021, presentat ahir per la Plataforma Multisecto­rial contra la Morositat (PMcM).

“La dada ha crescut un 2% respecte a l’any passat. La situació és molt preocupant perquè incompleix­en la llei i no els passa res”, va alertar Antoni Cañete, president de la PMcM, durant la presentaci­ó de l’informe.

La por de perdre contractes o el desconeixe­ment de la llei, que encara addueixen el 36% de les empreses, també explica que els que pateixen retards en el cobrament de les seves factures ni exigeixin interessos de demora ni imposin algun tipus de penalitzac­ió als seus clients.

Malgrat aquesta situació, el balanç de la morositat el 2021 ha estat millor que el de l’any 2020, molt més afectat pels tancaments i la tensió de la pandèmia. El termini mitjà de pagament a proveïdors el 2021 va disminuir tant al sector públic com al privat. En el públic va caure un 21%, passant de 77 a 61 dies. En el privat el descens amb prou feines es va reduir cinc dies, un 6%, fins als 72 dies. Un nivell similar al registrat el 2019. Aquestes dades deixen la ràtio de morositat (percentatg­e d’impagament­s respecte al total de facturació) en el 4,8%, lleugerame­nt inferior al 5,4% que es va registrar el 2020.

“Això ha estat possible per les mesures preses durant l’any passat per part de les autoritats per ajudar les empreses a mantenir la seva liquiditat, com els crèdits ICO, els fons de liquiditat extra per a les comunitats autònomes i la normativa que premiava les empreses que saldaven els deutes amb els proveïdors”, va explicar Cañete.

La retirada d’aquests ajuts, va advertir Cañete, pot suposar “una ruptura de la cadena de pagaments important; no oblidem que mig milió d’empreses estan en risc de fallida principalm­ent pel retard en els pagaments”. Per això, a més d’aquells ajuts, la Plataforma contra la Morositat reclama als polítics una urgent aprovació de mesures sancionado­res que frenin aquestes pràctiques que el 2021 van liderar les grans empreses, de les quals només un 20% paguen en el termini legal establert.

En l’àmbit públic, són els ajuntament­s els que més endarrerei­xen els pagaments, i l’Administra­ció central la que més compleix la llei. ●

La ràtio de morositat del 2021 es va situar en el 4,8%, enfront del 5,4% que es va registrar el 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain