La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia afegeix pressió a Ucraïna començant maniobres a Bielorússi­a

Kíev respon amb exercicis en què provarà armes enviades per Occident

- GONZALO ARAGONÉS Kíev

La tensió a la frontera ucraïnesa va augmentar ahir amb l’inici d’unes multitudin­àries maniobres militars de Rússia i Bielorússi­a. Ucraïna, que se sent amenaçada pel gran desplegame­nt de tropes que el Kremlin manté des de fa mesos, no es va quedar en les protestes i va iniciar els seus propis exercicis, en els quals té previst utilitzar drons de combat venuts per Turquia i míssils antitancs proporcion­ats pels Estats Units i la Gran Bretanya.

Les maniobres dels aliats Rússia i Bielorússi­a es portaran a terme en territori d’aquest últim país. Porten per nom Determinac­ió Aliada-2022 i duraran fins al 20 de febrer. Hi participen milers d’efectius militars, acompanyat­s per tancs, avions de combat i avançats sistemes de defensa antimíssil­s S-400.

El moviment de tropes es farà a prop de la frontera amb Ucraïna, així com de Polònia i Lituània, membres de l’OTAN. Aquesta circumstàn­cia ha contribuït a fer créixer la preocupaci­ó. El Ministeri de Defensa rus no ha donat a conèixer el nombre de participan­ts, però des dels països occidental­s se’n calculen 30.000. Aquests s’afegirien als més de 100.000 soldats desplegats des de la tardor passada a les regions russes pròximes a Ucraïna.

Els països occidental­s critiquen que aquests exercicis siguin els més grans celebrats en aquesta zona des de la guerra freda. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va confirmar el gran volum de múscul militar i ho va justificar per “les amenaces sense precedents a què fan front Rússia i Bielorússi­a”.

“L’acumulació de forces a la frontera és pressió psicològic­a per part dels nostres veïns”, va dir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El ministre d’Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, va declarar a France Inter que era un “gest molt violent”, i els EUA van considerar que es tracta d’una estratègia per “augmentar” la tensió.

Com a resposta, Ucraïna va posar en escena els seus propis exercicis militars, que també duraran fins al dia 20 i porten per nom Torb-2022. Les forces ucraïneses provaran armament proporcion­at pels seus aliats en camps d’entrenamen­t de tot el país, va explicar el comandant de les Forces Conjuntes de l’Exèrcit, el tinent general Serhiy Nàiev.

També hi ha jocs de guerra russos al mar Negre, on Moscou va enviar des del Mediterran­i sis vaixells. Kíev va denunciar el bloqueig de zones dels mars Negre i Azov.

Mentrestan­t, Ucraïna continua rebent ajuda dels seus aliats. El secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenber­g, va dir ahir per telèfon a Zelenski que li continuarà proporcion­ant suport “polític i pràctic”. En una visita a Kíev, la primera ministra de Lituània,

El Kremlin justifica els exercicis perquè Moscou i Minsk fan front a “amenaces sense precedents”

Ingrida Simonyte, va revelar que en pocs dies Ucraïna rebrà coets antiaeris Stinger, de fabricació nord-americana. “Espero i sinceramen­t desitjo que Ucraïna no hagi d’utilitzar-los mai”, va afegir.

Rússia nega que estigui buscant la desestabil­ització del seu veí. Afirma que tots els seus moviments són defensius davant la presència de l’OTAN a prop de Rússia. El president rus, Vladímir Putin, ha exigit als EUA i l’OTAN garanties de seguretat, fet que inclou que Ucraïna no sigui admesa mai com a membre, que l’OTAN posi fi a la seva expansió i que retiri el seu equipament a on era el 1997, un any en què encara no havien ingressat els països de l’antic bloc soviètic.

Els països occidental­s han rebutjat aquestes demandes, considerad­es irreals. I Rússia manté la pugna, negant-se a enviar els soldats a les seves casernes. Les noves maniobres militars que van començar ahir afegeixen una nova preocupaci­ó. Moscou assegura que, quan acabin, les tropes russes es retiraran de Bielorússi­a el dia 20. Els països occidental­s es mantenen escèptics. “Serà un test molt significat­iu: veurem si hi ha o no un procés de desescalad­a”, va dir Le Drian. ●

 ?? SeRter BOBOK / AFP ?? Carros de combat ucraïnesos, ahir a la regió de Khàrkiv
SeRter BOBOK / AFP Carros de combat ucraïnesos, ahir a la regió de Khàrkiv
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain