La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mala reputació

-

Mireu que l’expressió és lletja. Fins i tot malsonant: danys reputacion­als. Però és la que defineix una part considerab­le de la vida espanyola, i no només la política. La banca, amb més de 19.000 milions de beneficis el 2021, ha patit aquest greu dany amb la rebel·lió dels sèniors, castigats per la bretxa tecnològic­a, i ha hagut de reaccionar i prometre ampliar horaris d’oficina i més atenció personalit­zada. L’Església catòlica pateix un altre dany històric amb els casos d’abusos i agressions sexuals, i fins i tot l’emèrit papa Benet XVI va haver de trencar el silenci per demanar perdó. Pel que fa a les institucio­ns, és molt significat­iu que els primers llocs en l’acceptació popular els ocupin l’Exèrcit, la Guàrdia Civil i la Policia, mentre que el Parlament, el Govern central i els partits, també els mitjans informatiu­s, pateixen càstig reputacion­al i reben un clamorós suspens.

El deterioram­ent travessa fronteres. Encara que no es faci molta atenció perquè ens absorbeixe­n les qüestions internes, no pot passar desaperceb­ut el que passa amb la imatge d’Espanya a l’altra banda de l’Atlàntic: de “mare pàtria” passa a odiada colonitzad­ora o, dit en paraules del president mexicà Andrés Manuel López Obrador, un país que tracta

Iberoamèri­ca com a “terra de conquesta”. S’enderroque­n estàtues, el moviment indigenist­a ens culpa dels seus mals, el Perú s’alça contra l’espanyol pel desastre ecològic d’una de les nostres empreses i l’esmentat López Obrador, en una declaració incoherent, imagina conspirado­rs contuberni­s d’empreses i governs, i acaba d’incorporar el llenguatge independen­tista: “No volem que ens robin”. Alguna cosa fan malament o deixen de fer els nostres poders públics per a aquest impression­ant deterioram­ent.

A ningú li sorprendrà que, en aquest clima de desamors o rebutjos, l’observator­i de la qualitat democràtic­a de The Economist hagi fet baixar Espanya del pedestal de democràcia plena per deixar-la en democràcia defectuosa. I en aquest cas, com recollia ahir aquest diari, per una cosa que aquí hem assumit com a irrecupera­ble: el bloqueig del Consell General del Poder Judicial. Aquestes són les conseqüènc­ies dels jocs de poder d’alguns partits. No vivim pitjor per baixar esglaons en el rànquing de The Economist. Però la qualitat de la democràcia també és qualitat de país, i una democràcia defectuosa no és la construïda en el pacte constituci­onal. Si es va deteriorar, ha estat els darrers temps, els seus responsabl­es són vius i tenen funcions públiques, executives o legislativ­es. S’hauria de tenir en compte a les eleccions.

Suposo que tot això ajuda a entendre el que preveuen les enquestes d’intenció de vot per a aquest diumenge a Castella i Lleó: un increment significat­iu de Vox i un èxit notable del localisme. Hi ha gent que s’ha posat a buscar el partit robust, nacionalis­ta espanyol, el que identifica amb l’autoritat i la dignitat nacional. I hi ha gent que es refugia en el pròxim, decebut pels grans. Si finalment és així, la democràcia ja defectuosa tindrà un problema afegit: la democràcia menys governable.

 ?? Barcelo eMAceaaB / BrC ?? Andrés Manuel López Obrador
Barcelo eMAceaaB / BrC Andrés Manuel López Obrador
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain