La Vanguardia (Català-1ª edició)

Incertesa a Líbia pel nomenament d’un segon primer ministre

-

Dues administra­cions, dos primers ministres. El Parlament de l’est del país, amb capital a Tobruk, va anomenar dijous Fati Basaga primer ministre interí. Mentrestan­t, les forces que controlen l’oest, amb capital a Tripoli, mantenen com a primer ministre Abdelhamid Dabeiba.

El Consell de Diputats de l’est, va aprovar per 147 vots d’un total de 200 la candidatur­a de Basaga després que el seu únic rival, l’empresari Khaled Bibas, optés per retirar-se. Per la seva part, Dabeiba, va declarar dimecres que continuarà el seu mandat fins a la celebració dels comicis, proposats per al juny.

“No permetré nous períodes de transició. No renunciare­m al nostre paper en el govern que vam prometre al poble fins que s’aconseguei­xin les eleccions. El Govern d’Unitat Nacional continuarà treballant fins al traspàs de poder a un govern electe”, va defensar Dabeiba, que va patir dijous un intent d’assassinat mentre anava al seu cotxe.

Aquest empresari de la construcci­ó, que es va fer milionari en temps de Muammar alGaddafi, va ser designat el febrer del 2021 pel Fòrum de Diàleg Polític per a Líbia (FDPL), organisme creat per l’ONU i integrat per membres de tot el país amb la missió d’unificar les instàncies nacionals, mantenir l’alto el foc i celebrar comicis.

Després que la Comissió Electoral ajornés, 48 hores abans de l’escrutini, les eleccions del passat 24 de desembre, el Parlament va considerar que el seu mandat “havia expirat” en no haver aconseguit el seu objectiu. Tot i així, el mandat de Dabeiba va ser prorrogat per l’FDPL.

Líbia és un país immers en la inestabili­tat i la violència. Les màfies se’n valen per aprofitar-se dels migrants que volen creuar el Mediterran­i. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain