La Vanguardia (Català-1ª edició)

París desplega més de 7.000 policies per l’arribada del Comboi de la Llibertat

- EUSEBIO VAL

L’arribada a París de l’anomenat Comboi de la Llibertat, una amalgama de grups descontent­s entre els quals hi ha un nombre elevat de crítics amb les mesures de contenció contra la covid, ha provocat la mobilitzac­ió preventiva de més de 7.000 policies. Les caravanes de vehicles tenien previst començar a arribar a la capital francesa ahir a la nit, però serà aquest dissabte el dia de la protesta, sobre la qual planen nombroses incògnites. La prefectura va prohibir ja dijous el pas del comboi, una mesura ratificada ahir pel Tribunal Administra­tiu.

No queda clar si alguns dels participan­ts en les caravanes, els més radicals, voldran bloquejar vies públiques, seguint l’exemple de la protesta al Canadà. En aquest cas la policia té ordres d’actuar amb contundènc­ia i es preveu severes sancions per als qui obstaculit­zin la circulació. És probable que una part intenti manifestar-se al centre de París, a peu, amb el risc de la infiltraci­ó d’esvalotado­rs que provoquin aldarulls. Potser els temors de la prefectura siguin infundats, però està obligada a preparar-se per al pitjor a causa de l’experiènci­a de les armilles grogues, la revolta que va començar el novembre del 2018 i que es va prolongar llargs mesos. Ara el moviment reivindica­tiu coincideix amb la campanya de les presidenci­als (el 10 i el 24 d’abril), i això fa la situació més delicada.

En una entrevista, ahir, amb el gran diari regional Ouest France, el president Macron va fer una crida “a la màxima calma” davant la mobilitzac­ió d’aquest cap de setmana a París. Després de la capital, el pla dels organitzad­ors del Comboi de la Llibertat és prosseguir la ruta fins a Brussel·les, que també ha decretat la prohibició. A diferència del Canadà, en l’acció francesa participen pocs camions. La majoria de vehicles són turismes, furgonetes i autocarava­nes que han servit per pernoctar pel camí.

La protesta parisenca coincideix amb el primer gran míting de campanya, també a la capital, de la candidata d’Els Republican­s (dreta), Valérie Pécresse, que no puja en els sondejos. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain