La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hecatombe del Podem lusità

Després de passar de 19 escons a només 5 i perdre el seu paper de força clau al Parlament, la líder del Bloc s’aferra al càrrec

- ANXO LUGILDE

Un periodista gallec despistat li va preguntar fa uns anys a Catarina Martins, líder del Bloc d’Esquerra, per la vinculació amb Podem. Ella va respondre que el referent tradiciona­l a l’Estat espanyol és el Bloc Nacionalis­ta Gallec, del qual va prendre el nom. Tot i així, algun acte conjunt, unes bones relacions i una posició semblant als taulers polítics de Portugal i Espanya van fer triomfar en els mitjans l’etiqueta del Bloc com el Podem lusità.

Després de ser clau des del 2015, ara està sumit en una profunda crisi al perdre el 74% dels escons i mentre la líder s’aferra al càrrec, almenys fins a l’any vinent. La identifica­ció amb Podem va triomfar ja fa molt de temps a la premsa espanyola, si bé resulta forçada per a una formació creada el 1999, per la confluènci­a de diverses forces marxistes alienes al durant moltes dècades totpoderós Partit Comunista Portuguès. Una d’elles, la UDP, va arribar a tenir un diputat des de 1975 de forma discontínu­a.

Amb destacats intel·lectuals al capdavant, com l’economista i líder Francisco Louçã i l’historiado­r Fernando Rosas, a començamen­ts d’aquest segle el Bloc apareixia com l’encarnació de la modernitat, des d’una perspectiv­a d’esquerres, en el sistema polític lusità, fins aleshores de només quatre partits, els conservado­rs PSD i CDS, el socialista i el comunista. L’evolució ascendent, que el va portar dels dos diputats del 1999 als setze del 2009, es va tallar el 2011, al caure a vuit. Any i mig després, Louçã abandonava la direcció i li substituïa el lideratge paritari de João Semedo i Catarina Martins, que el 2014 va prendre el comandamen­t ja en solitari. Es va accelerar així una profunda feminitzac­ió en la imatge pública del Bloc, amb aquesta filòloga i actriu al capdavant, flanquejad­a per l’eurodiputa­da Marisa Matías i mentre emergia, a l’abric de les seves brillants intervenci­ons parlamentà­ries pels escàndols financers, la jove diputada Mariana Mortágua.

Per la seva projecció pública, Mortágua apareix com un possible recanvi en el lideratge si el Bloc, en la seva assemblea d’aquí un any, decidís obrir una nova etapa. No sembla ajudar-la el fet que la seva germana Joana també sigui diputada. Totes dues ja estaven al Parlament, però en un grup de 19, no de 5. A les eleccions del dia 30 el Bloc va perdre exactament la meitat del seu mig milió de vots del 2019 i va baixar del 9,5% al 4,5%. Però en escons la ja fortíssima caiguda en sufragis va esdevenir en una hecatombe.

Semblant a l’espanyol, però fins ara més proporcion­al, el sistema electoral lusità en l’actual fase de multiplica­ció de partits s’ha convertit en una triturador­a per a les forces petites, com succeeix a Espanya. El Bloc de fet només va aconseguir representa­ció als dos districtes més grans, Lisboa i Porto, i en un de mitjà, Setúbal, bastió històric de l’esquerra. A més, el seu competidor tradiciona­l, el PCP, el va avançar en un escó, malgrat tenir 7.000 vots menys, gràcies a què va conservar Beja, un dels seus tradiciona­ls feus de l’Alentejo.

Com va fer el seu homòleg comunista, el veteraníss­im Jeróni

El partit es va posar la soga quan va rebutjar els pressupost­os, fet que va portar a les urnes i a la majoria de Costa

El Bloc compta amb l’emergent diputada Mariana Mortágua, la germana de la qual també és parlamentà­ria

mo de Sousa, Catarina Martins va descartar la dimissió ja en la mateixa nit electoral. Després va aparèixer en els mitjans la destacada veu del sociòleg Boaventura Sousa Santos reclamant la renúncia, a l’entendre que es tracta del missatge a les urnes, a més de defensar un canvi de rumb per evitar ser un Titanic i criticar les batzegades en la gestió del rebuig dels pressupost­os d’aquest any.

El Bloc va ser del 2015 al 2019 peça clau amb els comunistes de la geringonça, la inèdita aliança de l’esquerra amb els socialiste­s d’António Costa, que després va governar en solitari amb suports puntuals i creixents desacords amb el Bloc. Aquest, els comunistes i la dreta van tombar els pressupost­os, el que va portar a les urnes, en les quals Costa, amb la seva apel·lació a l’estabilita­t i agitant la por de la ultradreta, va aconseguir la majoria absoluta.

Martins reconeix que la derrota ha estat molt dura, que no va explicar bé la posició del Bloc en els pressupost­os i que la van confondre les enquestes, que fins i tot donaven un possible govern conservado­r avalat per la ultradreta.

“El Bloc d’Esquerra no decideix la seva direcció d’acord amb els resultats electorals”, proclama la líder, decidida, almenys, a complir el seu mandat que expira l’any vinent. ●

 ?? AURPHOTO / GETTY ?? Catarina Martins, la dona que ha estat la cara visible del Bloc els últims anys
AURPHOTO / GETTY Catarina Martins, la dona que ha estat la cara visible del Bloc els últims anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain