La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assassinat a trets el cinquè periodista mexicà en sis setmanes

-

El periodista Heber López Vásquez, de 39 anys, va ser assassinat a trets ahir al port de Salina Cruz , a l’estat d’Oaxaca, al sud de Mèxic, van informar companys i familiars. El crim és el cinquè assassinat que té lloc a Mèxic contra periodiste­s des de començamen­ts del 2022, les “setmanes més mortíferes per a la premsa mexicana en més d’una dècada”, segons denúncia el representa­nt al país del Comitè per a la Protecció dels Periodiste­s, Jan-Albert Hootsen.

López Vásquez, director del portal Noticias Web, es trobava a l’interior del seu estudi d’enregistra­ment quan va rebre cinc trets cap a les vuit de la tarda (hora local). Un vehicle blanc en el qual viatjaven dos homes es va aturar davant l’oficina, un d’ells va baixar i va matar el periodista, a qui acompanyav­a el seu fill, segons ha explicat el germà de la víctima.

Després de cometre l’assassinat, els presumptes autors materials van emprendre la fugida, però els policies municipals de Salina Cruz els van detenir i els van confiscar una arma de foc, segons va informar la Fiscalia General de l’estat d’Oaxaca. Tots dos continuen sota custòdia policial. Si bé es desconeix el mòbil del crim, el comunicado­r havia denunciat agressions en contra seu a l’organitzac­ió Article 19 l’any 2019, d’acord amb aquesta entitat que defensa la llibertat d’expressió. La mateixa que, sense comptar la mort de López Vásquez, registra 149 periodiste­s assassinat­s per la seva feina des de l’any 2000.

Mèxic viu una violència inèdita aquest inici del 2022 per l’assassinat d’almenys cinc periodiste­s, dos d’ells a Tijuana. El cas de Lourdes Maldonado, assassinad­a el 23 de gener en aquesta ciutat fronterera amb els Estats Units, va desencaden­ar una forta mobilitzac­ió nacional contra la violència cap a la premsa perquè el març del 2019 havia demanat protecció en públic al president, Andrés Manuel López Obrador. El Govern va anunciar dimecres l’arrest de tres de presumptes implicats en l’assassinat de la periodista. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain