La Vanguardia (Català-1ª edició)

La discreta ‘primera filla’ d’Itàlia

LAURA MATTARELLA La filla del president Mattarella repeteix com a consort després que el democristi­à hagi jurat un segon mandat

- ANNA BUJ

Mentre els parlamenta­ris italians s’acomodaven per a la segona cerimònia d’investidur­a del president Sergio Mattarella al Palau de Montecitor­io, seu de la Cambra de Diputats, algunes personalit­ats també arribaven a la tribuna de convidats. El més puntual va ser el nunci (ambaixador) vaticà a Itàlia. Tothom va reconèixer Giuliano Amato, nou president del Tribunal Constituci­onal. Però sobretot, a Laura Mattarella, a qui li toca repetir al paper de primera dama, o primera filla, després que el democristi­à hagi estat elegit cap d’Estat per segona vegada per evitar inestabili­tat política al país.

Encara que a Itàlia els consorts dels presidents no tenen un paper actiu com als EUA, sí que se’ls reserven certes funcions de protocol. Durant aquests últims set anys, qui ha acompanyat sempre Mattarella ha estat la seva filla, de 53 anys, que el 2015 va aparcar la carrera com a experta en Dret administra­tiu per estar al seu costat quan el seu pare, vidu des del 2012, la necessités. Tècnicamen­t la seva no és una feina –no està remunerat– però requereix plena disponibil­itat.

El jurista, de 80 anys, tenia unes ganes immenses de jubilarse i passar més temps fent d’avi que de primera figura institucio­nal italiana. Les mateixes que tenia Laura Mattarella de reprendre la seva feina d’advocada. Però hauran de posposar-ho durant un altre septenni, tret que el president dimiteixi abans. L’atmosfera familiar era més de resignació que d’entusiasme davant la decisió dels polítics.

Qui la coneix diu que és una dona elegant, decidida, però sobretot molt discreta. No se la veurà mai acudint a sopars o festes públiques sinó és perquè l’hi demana el protocol. Del seu pare ha heretat el sentit de l’humor britànic i solen compartir bromes durant els actes institucio­nals. Per exemple, en una llarga recepció l’any passat al Quirinal, quan va passar estoicamen­t dues hores dreta saludant tots els convidats, la Laura va murmurar al president: “Sort que l’any que ve jo això no ho faig”.

Nascuda el 1967 a Palerm, Mattarella no és la primera filla en cobrir el paper de primera dama. Ja ho van fer Ernestina Saragat, filla de Giuseppe Saragat (president entre 1964 i 1971) i Marianna Scalfaro, filla d’Oscar Luigi Scalfaro (1992-1999). “M’agrada estar al costat del meu pare”, va dir en una ocasió. “Espero ser-li útil”. I ho ha estat, per exemple, acompanyan­t el president al costat dels reis Felip i Letícia durant la visita d’Estat al novembre a Madrid, però també en trobades amb la família reial noruega, els Macron o els Biden.

L’abril del 2020, en els moments més durs de la pandèmia, va rebre una trucada des de l’altre costat de l’Atlàntic: era Melania Trump, que li traslladav­a la solidarita­t dels EUA. Els darrers set anys ha realitzat 25 viatges internacio­nals, des de Suècia fins al Camerun. Després d’aquesta visita va realitzar la que és fins ara la seva única entrevista, al setmanari Chi. “Abans o després tots haurien de visitar un campament de refugiats, sobretot aquells que diuen que cal deixar-los allà on són”, va assegurar, sense titubejar.

A Itàlia ha d’anar a tota mena d’actes al palau del Quirinal, la residència presidenci­al, encara que ella viu a casa seva. A més de pomposos esdevenime­nts, de la cimera del G-20 de Roma a la inauguraci­ó de la temporada lírica en La Scala de Milà. En l’últim Sant Ambrosi el públic va clamar perquè Mattarella repetís en el càrrec. Un avís premonitor­i.

La primera dama té dos germans, Francesco –del qual amb prou feines es coneixen dades– i Bernardo Giorgio, professor de Dret. Són tots fills del feliç matrimoni entre el president i la seva difunta esposa, Marisa Chiazzese amb qui es va casar el 1966. Casualitat­s de la vida, la seva germana, l’Irma, era alhora la dona de Piersanti Mattarella, el germà del jurista, governador democristi­à de Sicília, que va ser assassinat per la Cosa Nostra. La Laura, per la seva part, està casada amb Cosimo Comella, un alt funcionari d’un organisme estatal de protecció de dades. Tenen tres fills, ja grans, d’entre 25 i 18 anys.

Abans de convertir-se en president Mattarella solia anar a sopar a casa seva cada nit. Ara és la Laura la que, enmig d’alguns actes protocol·laris, no dubta a trucar als seus fills per interessar-se pel seu dia. El president havia llogat una casa a al barri del Parioli per ser a prop dels seus. Tenia la mudança feta. “Espero que almenys li paguin la fiança”, comentaven a Roma. ●

Va aparcar la carrera d’advocada per acompanyar el seu pare en viatges d’Estat o actes institucio­nals

 ?? JONATHAN NACKSTRAND / AFP ?? Laura Mattarella ha hagut d’aparcar l’activitat com a advocada per acompanyar el seu pare en aquells actes que el protocol ho requereix
JONATHAN NACKSTRAND / AFP Laura Mattarella ha hagut d’aparcar l’activitat com a advocada per acompanyar el seu pare en aquells actes que el protocol ho requereix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain