La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atapuerca, l’oracle ignorat

Al poble burgalès que més vegades encerta els resultats en els comicis autonòmics no s’hi respira ambient electoral

- ASIER MARTIARENA

Quan faltaven 72 hores per a la jornada de reflexió d’aquest dissabte, a Atapuerca (Burgos) era més fàcil trobar vestigis dels primers homínids d’Europa que no pas algun rastre que indiqués que demà, 13-F, se celebren les eleccions autonòmiqu­es de Castella i Lleó.

I això que els seus habitants formen una mena d’oracle regional, ja que, juntament ambb Pinilla de los Barruecos, Salas de los Infantes (Burgos) i Tejado (Sòria), pertanyen a la reduïda llista dels quatre municipis on, des del 1983, el vencedor local de les eleccions autonòmiqu­es sempre ha estat el vencedor a escala regional. Fins i tot el 2019, quan el PSOE va ser a prop de liderar el canvi, per bé que finalment el pacte de coalició de PP i Ciutadans l’hi va impedir.

És dimecres, 9 de febrer. I la Cantina de Atapuerca, ubicada al costat de la canella de què emana aigua fresca, casualment acaba d’aixecar les persianes després d’una llarga temporada tancada. Les dues cambreres i l’agutzil del poble atenen les preguntes de La Vanguardia estranyats que uns periodiste­s que cobreixen la campanya electoral es passegin pels seus carrers –202 habitants– per calibrar l’ambient que generen uns comicis que se celebren en ple hivern i separats de les eleccions municipals.

Però tots tres coincideix­en que “no hi ha ambient de res”. “Fins a Setmana Santa la cosa no es comença a animar”, assenyalen. “Amb pràcticame­nt tots els bars tancats fins a la temporada alta –que marca el turisme rural i arqueològi­c que susciten les troballes descoberte­s a l’avenc pròxim–, ni tan sols hi ha hagut xerrades ni discussion­s de barra”.

Travessant la carretera que divideix el poble i per on amb prou feines circulen una desena de vehicles en tot el matí –gairebé tants tractors com turismes–, hi ha l’Ajuntament. Però no pas l’alcalde.

Tot i formar una mostra gairebé exacta del captenimen­t de tot Castella i Lleó, la política no desperta vocacions a Atapuerca. Fins al punt que el 2019 no es va aconseguir reunir el mínim de càrrecs indispensa­bles –quatre regidors i un alcalde–, raó per la qual la gestió municipal recau en una gestora dirigida pel diputat provincial Ángel Carretón, que només visita la localitat periòdicam­ent per garantir el bon funcioname­nt dels serveis bàsics.

Així doncs, l’únic despatx obert a la Casa Consistori­al –de dilluns a dimecres i de 10 h a 14.30 h– és el de la secretaria, on la María Jesús certifica que va remetre a la Junta Electoral la ubicació exacta dels espais destinats a la propaganda, però per allà no ha aparegut cap partit. Ja no per fer-hi un míting, sinó per

 ?? DANI DUCH ?? La tranquil·litat d’Atapuerca no s’ha vist alterada per la crida a les urnes, cosa que confirma l’amenaça d’abstenció que prediuen els sondejos
DANI DUCH La tranquil·litat d’Atapuerca no s’ha vist alterada per la crida a les urnes, cosa que confirma l’amenaça d’abstenció que prediuen els sondejos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain