La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès obre el ventall de col·laboracion­s a Andorra pels Jocs

La Generalita­t no preveu que el país veí aculli proves, però sí que en valora la capacitat hotelera

- ÀLEX T RT

És una qüestió de rivalitat. Organitzar uns Jocs Olímpics d’hivern com pretén la Generalita­t el 2030 juntament amb Andorra implicaria competir directamen­t per acollir les mateixes discipline­s. Per això ahir Pere Aragonès va tenir molta cura durant la visita al cap del Govern del país pirinenc, Xavier Espot, de no aprofundir i limitar-se a obrir la candidatur­a a “col·laboracion­s”. Molt probableme­nt aquestes col·laboracion­s seran pel que fa a la seva capacitat hotelera. Res més. Andorra és competènci­a. I si a més es té en compte que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) no té intenció d’obrir negociacio­ns amb més comitès d’altres estats, que Andorra aconseguei­xi alguna prova esportiva és, en aquests moments, una possibilit­at molt llunyana.

Amb Aragó és diferent. Més enllà de si la candidatur­a dels Jocs ha de ser en peu d’igualtat entre comunitats autònomes, el que és evident és que la Generalita­t de Catalunya compta amb els aragonesos perquè es poden complement­ar. Per qüestions orogràfiqu­es, segons diu el Govern, Catalunya pot acollir l’esquí alpí o l’snowboard a La Molina, La Masella o Baquèira Beret, mentre que proves de fons o biatló haurien de tenir lloc a l’Aragó, perquè la normativa obliga que aquestes dues últimes discipline­s no es poden fer a més de 1.800 metres.

“Catalunya ha de posar en valor els seus actius i col·laborar amb els que són complement­aris”, havia assegurat la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, dijous a la Ser quan li van preguntar per què no compta amb Andorra. Ahir el president de la Generalita­t va matisar les paraules de la dirigent: “Els treballs tècnics han d’avançar, però la voluntat de col·laboració hi és i és molt rellevant. Quan es vagin definint es concretarà la col·laboració amb Andorra”.

El cap del Govern andorrà va ser més clar i va donar pistes de com podria ser aquesta “col·laboració”: “No hem entrat a detallar si serà amb infraestru­ctura hotelera o en les proves esportives”, va dir Espot després d’afirmar que “la col·laboració d’Andorra ja es veurà al seu moment quina serà”.

Tanmateix, fins ara, en les dues reunions tècniques del desembre i el gener entre el COE, els governs aragonès i català i el Consell Superior d’Esports, les discipline­s esportives s’han repartit exclusivam­ent entre els territoris de les dues comunitats autònomes.

La normativa del COI imposa que per acollir uns Jocs d’hivern cal una capacitat a partir de 25.000 allotjamen­ts. Andorra hi ajudaria. Quan la Generalita­t parla de fer partícips altres estats o localitats estrangere­s sempre es refereix a Suïssa o França. Fins i tot, de manera “romàntica” –en paraules de la mateixa Laura Vilagrà i del secretari general de Vicepresid­ència, Ricard Font– de Sarajevo. Per a salts o skeleton, per exemple. Andorra tampoc no disposa d’aquests equipament­s.

La visita d’Aragonès va servir també per anunciar, juntament amb la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, que Catalunya obrirà una delegació del Govern a Andorra per enfortir “llaços compartits”, va subratllar el president català. ●

El president català i la consellera Alsina anuncien que obriran una delegació del Govern al principat

 ?? MARICEL BLANCH / EP ?? Espot i Aragonès, i la consellera Alsina, a l’esquerra, a Andorra
MARICEL BLANCH / EP Espot i Aragonès, i la consellera Alsina, a l’esquerra, a Andorra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain