La Vanguardia (Català-1ª edició)

El “malviure” independen­tista

Les setmanes ‘horribilis’ de Laura Borràs marquen un canvi de rasant al bloc independen­tista. El president Aragonès donarà per mort l’“independen­tisme màgic” de Junts i instarà a aglutinar suports entorn del “realisme” d’ERC

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Un desastre”. És l’adjectiu que dediquen a les files de Junts a les dues setmanes horribilis de Laura Borràs al Parlament. No hi ha lectures benèvoles més enllà del seu equip de capçalera ni els silencis tapen el malestar intern. Tampoc la satisfacci­ó indissimul­ada d’ERC. La polèmica entorn de la retirada de l’escó de Pau Juvillà posa en evidència que no hi ha unitat independen­tista i que l’aliança d’ERC i Junts al Govern és “un malviure”. El primer aniversari de les eleccions del 14-F no convida a celebracio­ns, el 52% independen­tista no pot exhibir èxits i sí conflictes.

ERC buscava una imatge presidenci­alista però ara s’escarrassa a invertir esforços a potenciar l’acció de govern i recuperar terreny cedit en l’anomenat “eix nacional”. El nou cicle electoral obliga a atendre tots els fronts: no es pot perdre de vista la bossa de vots independen­tista. Els blocs s’han trencat a l’hemicicle del Parlament, però les bosses d’electors no. Si ERC s’inhibeix en la pugna independen­tista, les seves expectativ­es s’estanquen.

La consolidac­ió del projecte de Pere Aragonès des del Palau de la Generalita­t aprofita ara “el forat” de Borràs en el discurs de la confrontac­ió. Els postconver­gents encara dediquen gran part dels esforços a autoorgani­tzar-se i la polèmica entorn de la presidenta del Parlament demostra, a parer d’ERC, que “no hi ha alternativ­a” a l’estratègia pragmàtica. “S’ha acabat l’independen­tisme màgic”, diuen a ERC. “Hem facilitat que venguin el seu independen­tisme realista”, lamenten a Junts.

Tot i això, a la sala de màquines republican­a saben que no estan en condicions d’exhibir el Govern “transforma­dor” promès per Aragonès i necessiten alimentar un lideratge més enllà de la gestió. Aquesta és la nova bandera. Aragonès no casa amb messianism­es i qui té dots, com la presidenta del Parlament, ha caigut en la seva pròpia trampa. ERC ha acompanyat Borràs en silenci, fins que “va topar contra la paret”, i ara, amb les files de Junts desconcert­ades, es postulen com a pal de paller independen­tista.

Sense unitat entre independen­tistes, ERC socialitza l’autocrític­a: “No s’han aconseguit teixir aliances dins ni fora”, afirmava Josep Maria Jové al Parlament; s’assenyala Carles Puigdemont i només es reconeix la via d’Aragonès. “La presidènci­a té la responsabi­litat de fer possibles tots els consensos de la societat, al marge de tacticisme­s i del desgast polític”. El que planteja ERC per frenar Junts és “una proposta real guanyadora i viable: lluny de propostes vàcues i de gesticulac­ions simbòlique­s”. Aragonès apuntalarà aquest pla en la seva conferènci­a de dilluns a la sala oval del MNAC.

No hi ha renúncia a la taula de diàleg, com reclamen els seus socis, sinó la voluntat de recosir el relat independen­tista i dotar-lo d’“utilitat” per ampliar la base. Les claus: la defensa del català o la cohesió social, d’una banda; l’autodeterm­inació i l’amnistia, de l’altra. La recepta passa per recosir el moviment, fugir de performanc­es i posar el focus sobre els grans consensos davant decisions judicials i la cronificac­ió del conflicte polític. Per a Junts, Aragonès no s’hauria de moure del pacte d’investidur­a.

Quines són les alternativ­es si la taula de diàleg encalla? ERC no tornarà a situacions que “no porten enlloc”. Es farà “un pas endavant” i es reclama més compromís de Pedro Sánchez amb el diàleg. L’objectiu continua sent un referèndum: “No hi ha cap altre camí”. A la comissió bilateral de la setmana entrant es busca avançar més enllà de la cançoneta de les beques. I si no hi ha girs al guió, Aragonès es mantindrà lluny de les conferènci­es de presidents autonòmics. A l’altra banda, Junts ja dona per esgotat el pla d’ERC per a la primera part de la legislatur­a i critiquen que es “persisteix­i en l’error”.

La nit electoral, el president aspirava a un front ampli i ara té suports minvants. La CUP es proclama oposició desestabil­itzadora i els comuns veuen el Govern “sense nord”, cosa que paradoxalm­ent resta valor al pacte de pressupost­os que ha de guiar l’acció de les conselleri­es. No obstant això, a ERC no s’inquieten. Donen per fet que, quan arribin “les polítiques transforma­dores”, les esquerres respondran. El “malviure” és en la relació amb Junts. Els socis seran informats del contingut de la conferènci­a del president unes hores abans.

 ?? DAVID Z   A I   / ?? La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb el lletrat Antoni Bayona
DAVID Z A I / La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb el lletrat Antoni Bayona
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain