La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou calendari escolar

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pere Aragonès, president de la Generalita­t, va acompanyar abans-d’ahir Josep GonzàlezCa­mbray, el seu conseller d’Educació, durant una compareixe­nça a l’escola Baldiri Reixac de Barcelona, en la qual, sorprenent­ment, es va anunciar una modificaci­ó considerab­le del calendari escolar per al pròxim curs. Aquesta reforma presenta dos elements principals.

D’una banda, l’avançament al 5 de setembre del començamen­t del curs per als alumnes d’educació infantil i primària, i al 7 de setembre per als d’ESO, batxillera­t i formació profession­al; és a dir, un avançament d’una setmana respecte a l’inici del curs previst. D’altra banda, i també durant el mes de setembre, l’horari serà intensiu, de 9 h a 13 h, si bé es mantindrà el servei de menjador per al dinar; els alumnes que el facin servir es podran quedar al centre fins a les 15.30 h. Però, fora d’això, a les escoles les tardes seran inhàbils a efectes docents.

Sovint s’ha convingut que calia escurçar les vacances estiuenque­s i ampliar la durada del calendari escolar, més curt a Catalunya que en altres comunitats autònomes o en països veïns. En aquest sentit, la reforma és comprensib­le. Tot i això, la manera com s’ha preparat i s’ha donat a conèixer ha revoltat el sector educatiu. Abans-d’ahir van manifestar el descontent­ament directors de centres escolars, professors i representa­nts de les associacio­ns de pares, i s’ha de subratllar que la reacció va ser generalitz­adament crítica.

Tots aquests col·lectius tenen les seves raons a l’hora d’opinar sobre una reforma que presenta certs inconvenie­nts per a tots ells i que s’ha fet sense reunir el Consell Escolar. Els directors de centres alerten sobre el fet que aquesta reforma no ve acompanyad­a de moment de les mesures necessàrie­s per implementa­r-la degudament. Els professors pensen que aquest nou calendari compromet el temps d’organitzac­ió i preparació del curs. I els pares ressalten les dificultat­s que portarà una reforma que, paradoxalm­ent, ha estat presentada com una mesura per afavorir la conciliaci­ó familiar, malgrat ser un fet ben sabut que molts pares, per no dir la gran majoria, al migdia encara no han acabat la jornada laboral. Tampoc els sindicats no han aplaudit la manera com s’han fet les coses. A més a més, la reforma representa­rà una important alteració de plans per a les entitats que es dediquen al lleure escolar, i que ara hauran de desprogram­ar colònies i campaments que ja estaven organitzat­s.

L’educació és un dels pilars de la tasca institucio­nal, i comporta per tant serioses responsabi­litats per als governs. Però això no els hauria de portar a oblidar que involucra i afecta directamen­t, en el cas català, uns 115.000 professors, 1,2 milions d’alumnes i els pares. Totes aquestes persones, així com les organitzac­ions que els represente­n, veuran les seves vides alterades en una mesura o altra pel nou calendari. I hauria estat molt desitjable que se’ls consultess­in els canvis anunciats ara sobtadamen­t.

Canvis com els que ens ocupen no seran, probableme­nt, els darrers que disposarà la Conselleri­a d’Educació. Seria convenient, en vista del malestar que els més recents han causat en la comunitat educativa, que els pròxims arribin amb més debat i consens. Aquesta seria, si més no, una conseqüènc­ia positiva de la reforma actual. Si no es fa així, si es continua indisposan­t aquesta comunitat, essencial per al bon progrés de la societat, potser sorgiran conflictes que podrien arribar a interferir en l’educació dels joves estudiants. Tant de bo no passi. ●

Professors i pares retreuen a Educació el canvi de la norma sense consulta prèvia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain