La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta industrial a Catalunya

-

La indústria recula a Catalunya des de fa anys. La tendència és preocupant. Tant és així que al seu dia el conjunt d’agents econòmics i socials va impulsar el Pacte Nacional per a la Indústria per intentar capgirar la tendència, però la implementa­ció avança molt lentament i gairebé sense resultats, amb l’agreujant que la política industrial de la Generalita­t és pràcticame­nt inexistent. Revitalitz­ar la indústria a Catalunya, a l’empara dels nous desenvolup­aments tecnològic­s, és una qüestió estratègic­a de país. Cap país desenvolup­at no ha renunciat a la seva indústria i Catalunya tampoc no pot fer-ho. La indústria és clau per generar riquesa, ocupació i tecnologia estables i, en aquest sentit, és essencial per alimentar un sector de serveis potent.

En aquest marc cal entendre el manifest de les comissions d’Indústria, Energia i Desenvolup­ament Sostenible de la patronal Foment del Treball a favor d’una indústria catalana “competitiv­a i forta”. No reclama més recursos a la Generalita­t. Ni tan sols li exigeix que activi una política industrial més eficaç, com realment caldria. Només li demana –d’entrada– que no posi bastons a les rodes del desenvolup­ament industrial del país i que es corregeixi­n totes les decisions que contribuei­xen a la caiguda de la competitiv­itat a Catalunya.

La patronal catalana adverteix, fins i tot, que hi ha un greu risc de deslocalit­zació industrial. Les amenaces més immediates –i que provoquen el rebuig de la totalitat de la indústria– són el nou impost sobre les instal·lacions que emeten gasos d’efecte hivernacle i les limitacion­s imposades a la incineraci­ó de residus. Les dues mesures poden deixar fora de competènci­a les indústries establerte­s a Catalunya davant les d’altres autonomies i les de la resta d’Europa. La patronal catalana no s’oposa a les accions a favor d’una indústria més sostenible, però demana que les que s’adoptin siguin homologabl­es amb les espanyoles i les europees per garantir un mateix marc d’actuació. Considera, en aquest sentit, que la indústria està maltractad­a a Catalunya quan hauria de passar el contrari. Assenyala, en aquest sentit, que gairebé totes les regions espanyoles han perdut competitiv­itat però no tanta com Catalunya.

La Generalita­t està obligada a atendre amb celeritat les demandes de la patronal catalana, que reflecteix­en el sentir del conjunt del sector industrial, per no penalitzar el progrés ni l’ocupació. Catalunya ja ha fet molts passos enrere i no n’hauria de fer més. Al contrari, hauria d’impulsar una política industrial ambiciosa, especialme­nt ara que podria comptar amb els fons europeus. ●

Risc de més fugues d’empreses per les exigències ambientals de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain