La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indultar bruixes

- Laura Freixas

Per a què serveix un Parlament? Doncs, per exemple, per indultar bruixes. Les executades fa quatre-cents anys a Catalunya van ser víctimes d’un “feminicidi institucio­nalitzat”, ha denunciat, solemne, Pere Aragonès, president número 132 de la Generalita­t, donant suport a una resolució d’ERC, JxCat, Comuns i la CUP per rehabilita­r-les.

La idea, convindran amb mi, és brillant. Però no per les raons òbvies que vostès potser estan pensant: serveix per posar-se la medalla progressis­ta sense cap cost pressupost­ari, sense que calgui molestar-se a estudiar informes avorrits sobre temes abstrusos, i sense cost polític; ningú no s’hi pot oposar, i si s’hi oposen, millor, quedaran ells com a inquisidor­s i nosaltres com a defensors de les víctimes. Tot això és veritat, però hi ha un altre motiu.

No sé si vostès saben que Andalusia té una llei trans, que sanciona qui “promogui, difongui o executi qualsevol tipus de teràpia per modificar l’orientació sexual i la identitat de gènere a fi d’ajustar-la a un patró heterosexu­al i/o cisexual”. Fa uns dies, dues associacio­ns la van utilitzar per denunciar la psicòloga sevillana Carola López Moya per haver tuitejat: “Ajudo els meus pacients a desfer-se del malestar psicològic produït pel gènere, construcci­ó social que subordina les dones”. Per aquest tuit, López Moya s’arrisca a una multa de fins a 120.000 euros.

Per pura casualitat, l’indult a les bruixes es produeix just quan la Generalita­t prepara una llei trans com la d’Andalusia. Moltes proclamem que aquestes lleis no són feministes, sinó tot el contrari. Però qui gosarà posar en dubte el feminisme d’un Govern i un Parlament que indulten bruixes?... Jo per si de cas, com que penso i dic a Twitter el mateix que Carola López Moya: que el gènere no és una identitat a protegir, sinó una construcci­ó social que ens oprimeix, i que les “dones trans” són homes, ja estic començant a estalviar per quan em toqui. No s’imaginen quina il·lusió em fa pensar que cap allà el 2422, el president número 232 de la Generalita­t tindrà la magnanimit­at d’indultarme, entre aplaudimen­ts de ses senyories. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain