La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Valentí i el marit obsolet

- Joaquín Luna

Sant Valentí ja és aquí. Trempat com el que més, ximple de solemnitat –què me’n dieu, d’un saltimbanq­ui que va llançant fletxes als transeünts?– i sempre rabent per enfonsar en la misèria el que s’oblida de tenir un detall, aquest concepte difús que Déu va crear per castigar l’home casat.

Des de la barrera, Sant Valentí és un sant graciós en el nom del qual la humanitat perpetra bombonets, bons de massatges per a dos i menús degustació amb una ampolla de cava.

Jo el que lamento és no tenir esperit empresaria­l i no haver creat encara la companyia de reciclatge de marits El Fary i Fills, que els recollís a domicili per retornar-los, adequadame­nt reciclats, al cap de 72 hores, a temps de celebrar Sant Valentí com Déu i les seves esposes manen. Perquè un marit és la

Un marit és la prova que l’obsolescèn­cia programada existeix des de sempre

prova fefaent que l’obsolescèn­cia programada existia molt abans que els electrodom­èstics l’adoptessin.

És reciclable un marit o és més estiregany­ós que el plàstic? Sense necessitat de deixar el campió al fons del mar per verificar-ho, la meva empresa provarà de reactivar aquelles virtuts rovellades i fins i tot les prestacion­s sexuals primigènie­s, sense descartar algun electroxoc als genitals.

La primera lliçó seria ensenyarlo a pensar de manera diferent a fi d’anticipar-se als desitjos de les seves dones, que, com tots sabem, estan fartes de dir: “Tot t’ho he de dir jo!”. Molts homes creuen que n’hi ha prou amb assentir a tot per tenir la vida conjugal en pau. Error monumental! Cal sorprendre –un altre concepte creat per desmoralit­zar el casat– i fer veure que comparteix els desitjos de la seva esposa abans que siguin de curs legal.

La segona fase s’inspira en el bacallà, que ressuscita miraculosa­ment de la salaó per convertir-se en juvenil esqueixada, la qual cosa no implica submergir el marit 48 hores a la banyera: proposar a l’esposa aquelles activitats que per separat un no faria mai.

I si arriba el dia de Sant Valentín, dilluns que ve, i el reciclatge està verd, recórrer al pla B: un detall si li és fidel, el regal més car si és dels que reparteixe­n alegries fora de la llar. ●

mann, con las calles sucias, inseguras y oscuras, la que fue Ciudad Condal de Ferias y Congresos va estrechand­o su futuro.

Barcelona… ¡Quién te ha visto y quién te ve! an a n a Barcelona

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain