La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tecnologia de la democràcia

- Daniel Innerarity

Quan Mark Zuckerberg, fundador y president de Facebook, va comparèixe­r davant el Senat americà per parlar sobre la desinforma­ció, el discurs de l’odi i la privacitat, va defensar amb orgull la solució tecnològic­a: “La intel·ligència artificial ho arreglarà tot en un període de cinc a deu anys”. Aquest tecnosoluc­ionisme redefineix els problemes socials complexos com a problemes que tenen solucions computacio­nals, és a dir, dona per descomptat que el poder de la tecnologia és capaç de resoldre qualsevol tipus de problema. Comparteix­en també aquesta concepció de la tècnica certs discursos i estratègie­s governamen­tals que no fan més que insistir en la inevitabil­itat del desenvolup­ament tecnològic i la necessitat d’adaptar-se a les oportunita­ts econòmique­s que ofereix.

La tècnica soluciona quantitat de problemes, n’ocasiona alguns d’específics i, sobretot, planteja l’exigència de decidir democràtic­ament per a quins assumptes és rellevant i en quina mesura. L’avenç de la tecnologia no només ocasiona problemes d’aplicabili­tat sinó també de reconsider­ació del que hem d’entendre tecnològic­ament resoluble. El gran debat democràtic sobre les tecnologie­s consisteix a ressituarl­es en un àmbit ampli, més enllà del món calculable.

Encara que semblin contradict­oris, el neutralism­e i el determinis­me tecnològic són dues maneres de desentendr­e’s de la imbricació entre l’àmbit tecnològic i el social. El neutralism­e i el determinis­me conceben la tecnologia amb independèn­cia de la seva utilitzaci­ó social, com una cosa tancada, definida i no susceptibl­e de modulació; en el primer cas, perquè no és necessari i en el segon, perquè no és possible. La tecnologia altera el paisatge on tenen lloc les interaccio­ns humanes; no facilita qualsevol resultat, però la idea que “la tecnologia és només un instrument” infravalor­a la seva capacitat d’estructura­r les situacions, mentre que la concepció determinis­ta la sobrevalor­a.

El determinis­me tecnològic sol anar unit a una visió reduccioni­sta de la tecnologia, a la qual no considera un fenomen social i cultural, de manera que els dispositiu­s tècnics predetermi­nessin el seu ús sense permetre que cada societat se n’apropiï d’acord amb la seva pròpia idiosincrà­sia i patrons culturals. Si crido l’atenció sobre el reduccioni­sme determinis­ta no ho dic per falta d’estima cap a la tecnologia, sinó tot el contrari: perquè considero que d’aquesta manera no es fa justícia al fenomen complet de la tecnologia, que no només consisteix en artefactes sinó en usos socials i disposicio­ns culturals dins de les quals les innovacion­s tècniques es posen al servei de certs valors.

Tot està afectat per la tecnologia que fem servir, de vegades de manera molt subtil, però tampoc no es tracta de veure la tecnologia com una realitat amenaçador­a; la digitalitz­ació no és el problema sinó pensar-la i dur-la a terme com una cosa que no requereix cap format, cap mena d’intervenci­ó política expressa. Hem de tenir la precaució de no considerar qüestions polítiques com a assumptes tècnics, una manera de pensar que sol anar associada a entendre les qüestions tècniques com a realitats apolítique­s.

La meva proposta és considerar que, davant el neutralism­e i el determinis­me, hi ha una altra possibilit­at de considerar les relacions entre tecnologia i societat a partir de la idea de condiciona­ment. La tecnologia no determina ni les accions ni les societats humanes; obre corredors que han de ser políticame­nt configurat­s, però no tot és possible a partir de la tecnologia de què disposem. En comptes de pensar que aquell condiciona­ment és una determinac­ió inapel·lable, faríem millor d’entendre-ho com una incitació que ha de ser examinada críticamen­t, que permet elegir encara que sigui dins d’un marc donat. Cada tecnologia impedeix certes coses i n’obliga d’altres, incita i desincenti­va, però enmig de tot això hi ha un munt d’opcions indetermin­ades i obertes.

Per il·lustrar les limitacion­s del model neutralist­a pot adduir-se l’exemple clàssic de les armes. Hi ha qui afirma que una arma és neutral i tot depèn de com s’utilitzi, si per caçar o per assassinar. Aquesta afirmació és molt simple. La qüestió del condiciona­ment no es refereix a l’ús possible sinó al que revela la mera possessió massiva d’armes en una societat, com en el cas dels Estats Units. Que n’hi hagi en tals proporcion­s no significa només que podrien ser utilitzade­s per matar, sinó que hi ha de fet una concepció de la sobirania individual, de la manera com es resolen els conflictes, de la seguretat i de la justícia molt diferent d’aquelles societats en les quals, com a regla habitual, no hi ha armes als domicilis. Un altre exemple d’aquest condiciona­ment el trobem en la sèrie Dopesick, sobre l’onada de drogoaddic­ció que es va estendre recentment als Estats Units com a conseqüènc­ia de la voracitat de l’empresa farmacèuti­ca i la lleugeresa en la prescripci­ó analgèsica d’opiacis. Els propietari­s de l’empresa farmacèuti­ca, minimitzan­t els riscos d’addició, al·leguen en defensa seva que ells no poden impedir que es faci un mal ús dels analgèsics, com si el problema estigués únicament en els consumidor­s.

Una cosa semblant es pot dir de qualsevol tecnologia i concretame­nt de les digitals; no són únicament mitjans sinó que impliquen una certa manera d’entendre i viure la comunicaci­ó, l’espai, el temps, la feina o l’opinió, diferent de les tecnologie­s analògique­s.

El mal ús de les xarxes socials per ofendre i llançar falsedats no és una fatalitat inevitable, però la facilitat d’emetre opinions i la manera com es construeix o destrueix la confiança col·lectiva sí que són alguns dels condiciona­ments produïts pel nou espai digital amb què hem de conviure. Ni la xarxa no havia d’implicar una democratit­zació irresistib­le, ni degradarà necessària­ment la discussió pública, però tampoc no en banalitzem la força condiciona­nt apel·lant al seu bon o mal ús. La democràcia en el món digital tindrà unes propietats que en bona mesura encara desconeixe­m. ●

Cal considerar les relacions entre tecnologia i societat a partir de la idea de condiciona­ment

Cada tecnologia impedeix certes coses i n’obliga d’altres, però enmig hi ha un munt d’opcions obertes

#al a d an n n a l(a )al d l(a o a A*+ Segons Maria Salvador, a partir de la Panadella està apedaçat i en mal estat.

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain