La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els fills han deixat de tenir valor social en l’actualitat”

-

A la Unió Europea, una de ● cada quatre parelles no té fills (25,1%), percentatg­e que a Espanya se situa en un 22,7% (Eurostat, 2021). Aquí, les parelles que decideixen no tenir descendènc­ia s’identifiqu­en amb unions menys institucio­nalitzades (en què la dona acostuma a tenir més de 40 anys), amb menys convivènci­a, d’estudis universita­ris, més estabilita­t laboral i amb autonomia econòmica. Tradiciona­lment, les parelles es casaven per tenir descendènc­ia i fins i tot el matrimoni no tenia tota la legitimita­t fins que aquesta arribava. En l’actualitat, aquesta norma social s’ha flexibilit­zat, la parella es converteix en el centre de la relació i el valor social dels fills descendeix. “És paradoxal com una societat tan familiaris­ta com l’espanyola, en què tot és ple d’imatges de la família, en què els millors moments els atribuïm a la família, els fills tinguin tan poc valor”, esgrimeix l’investigad­or Luis Ayuso. “Socialment, el valor dels fills, que abans era molt alt, ara no ho és tant. Ja no té valor social”, afegeix. “Diuen –prosseguei­x– que Espanya bat rècords de baixa fecunditat, i ho atribueixe­n a factors econòmics. Aquests factors, l’expliquen en part, però també els factors culturals. El que diuen les enquestes ara és que tenir fills no et dona prestigi social. Abans, sí”. Ayuso explica que ara, “les àvies els diuen a les seves netes, ‘no tinguis fills, diverteix-te. Com més tard els tinguis, millor’”.

Això, assegura, és un “canvi cultural brutal que està experiment­at la societat”. Les entreviste­s en profundita­t que els investigad­ors han fet a aquestes parelles revelen la construcci­ó social que fan de la felicitat de la vida en parella sense necessitat de descendènc­ia, potenciant la intensitat de la relació entre els seus membres. “Es busca més una felicitat de tipus personal i de parella, i assumir responsabi­litats que no siguin per a tota la vida”, conclou l’estudi.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va justificar ahir no haver consultat els canvis del calendari escolar amb el sector educatiu perquè “s’han de prendre decisions” i “després ja parlarem”. La mesura d’avançar una setmana el començamen­t del curs va revoltar docents, famílies i sindicats no tant per la finalitat, sobre la qual tots estan disposats a debatre, com per la manera com es va fer. A més a més, es qüestiona una mesura de poc abast i molt cost organitzat­iu i econòmic.

Les actuacions generals dirigides a millorar la qualitat de l’ensenyamen­t han de passar necessària­ment pel Consell Escolar de Catalunya (CEC), que és l’òrgan en què estan representa­ts docents, famílies, alumnes, patronals, sindicats, associacio­ns pedagògiqu­es, consells escolars territoria­ls, administra­cions locals... És un òrgan de consulta, i els seus dictàmens són preceptius, però no vinculants, en les normes educatives.

El CEC ha debatut molt sobre el calendari escolar els últims anys, però ara no tenia la qüestió a l’agenda. Dijous al matí, abans de l’anunci del president i del conseller, s’havia decidit no convocar reunió la setmana que ve per falta de contingut. Després de la notícia, a les 15.30 h, el secretari del CEC va convocar reunions d’urgència dilluns i dimarts, i va incloure a l’ordre del dia el dictamen del calendari.

El secretari del Consell Jordi Rodon resta importànci­a a aquest fet. “Es parla molt del decret de currículum, i el consell encara no l’ha rebut per dictaminar, malgrat que en tenim l’esborrany, com tots”. I també posa l’exemple de l’anunci del Govern que els professors hauran de tenir el C2 de català que s’ha anunciat. “Nosaltres, oficialmen­t, no en sabem res”.

De totes maneres, membres del CEC han lamentat el menyspreu a la seva participac­ió en el debat. Pel conseller, sí que hi va haver consulta. “És el primer curs que he començat com a conseller, i una de les demandes més importants que em van fer (famílies i docents) els primers 15 dies de setembre va ser aquesta”, va adduir. “Sempre hi ha veus resistents al canvi, però el debat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain