La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més filosofia i menys idiotes

- Susana Quadrado

L’últim disbarat en la imparable cursa cap a la idiotitzac­ió dels escolars a Espanya ha estat eliminar l’assignatur­a de filosofia a quart de l’ESO. Ha passat gairebé desaperceb­ut, enmig del terrabasta­ll causat pel decretàs del Govern de la Generalita­t per avançar l’inici del curs al setembre. El tema és seriós.

El Departamen­t d’Educació ha clavat un bon cop de martell a Sartre, Descartes i companyia. Tant, que pràcticame­nt els ha expulsat de la secundària. Es carrega la filosofia en un curs clau, fins i tot com a assignatur­a optativa. La decisió entronca amb el pitjor de la Lomloe, si és que hi ha alguna cosa pitjor que eliminar els continguts comuns d’història, devaluar el batxillera­t donant el títol amb suspensos o aconseguir la igualtat a la baixa en comptes de buscar l’excel·lència.

Sembla que en l’etapa obligatòri­a és més important ensenyar a cantar que a pensar. Els nanos dominaran la tecnologia, això sí. L’iPhone és utilíssim per a moltes coses, però no per saber on vols anar i per què fas les coses que fas. La ignorància política creua tots els plans educatius, reforma rere reforma, cosa que em porta a considerar que aquí no depèn de si qui governa ve de l’esquerra o de la dreta, sinó d’altres interessos. El desmantell­ament de la filosofia a l’educació obligatòri­a és una catàstrofe per a la democràcia però molt bona per als partits polítics i la seva propaganda.

La finalitat última? Posar fi a les humanitats en l’ensenyamen­t. D’alguna manera, enterrar les claus del que som i que podríem ser: la civilitzac­ió europea amb la seva cultura, els seus drets, les seves lleis i la seva llibertat de pensament. Es tracta de furtar a la ciutadania ja des de la infantesa la capacitat crítica que permet interpreta­r el món on vivim.

Què hi pintes tu aquí, per què et sents així, què en serà, de tu, de què vas, què vols... Per a això serveix la filosofia.

Perquè l’estudiant aprengui a reflexiona­r per si mateix sobre la veritat, el desig, l’angoixa, la incertesa, la mort. Si ho prefereixe­n, sobre l’hiperconsu­misme, la solidarita­t. Amb ajuda dels autors llegits, sí, encara que des d’una exigència que l’obligui a anar molt més enllà, a oferir respostes personals.

Sempre he cregut que el jove veritablem­ent perillós és el que una tarda es queda a casa llegint Elogi del dubte, de Victòria Camps, o La conquista de la felicidad, de Bertrand Russell. Aquest noi és una bomba, ja que la realitat està feta de paraules. Qui les domina té més capacitat de destrucció que un expert en goma-2. S’imaginen que tots aquests lectors es multipliqu­essin, s’ajuntessin i arribessin a assolir la xifra del que els sociòlegs anomenen “massa crítica” i ge

La supressió de l’assignatur­a a quart de l’ESO manlleva la capacitat crítica

neressin un discurs propi i alternatiu?

Quan això no es comprèn, les humanitats se’n van a fer punyetes en els plans d’ensenyamen­t. Se’n treu el llatí, el grec i la filosofia, es redueix l’estudi de la literatura... Quan no es comprèn, dèiem, però potser també quan es comprèn massa. Com menys cultes, més amoltonats i fàcils de manipular. Així de simple.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain