La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid continua matant la gent més gran de 70 anys

Són un 84% dels 1.120 morts els darrers 30 dies a Catalunya

-

Després de dos anys de pandèmia, amb prou feines queden restriccio­ns. Les dades epidemiolò­giques baixen gradualmen­t i només la mascareta als espais interiors públics rememora el colossal trastorn ocasionat pel coronaviru­s. “Hi ha baixades molt fortes de contagis entre la gent jove, el virus ja no troba joves per infectar”, celebra Enric Álvarez, professor del departamen­t de física aplicada de la UPC i membre del grup Biocomsc.

Tot i això, una dada està enfosquint l’ocàs de l’onada més llarga: la persistènc­ia de les defuncions. Els 30 dies precedents (12 de gener al 10 de febrer) han mort a Espanya 5.108 persones a conseqüènc­ia del SARS-CoV2, cosa que representa una mitjana de 170,26 defuncions diàries. A Catalunya en aquest període s’han registrat 1.120 morts, una mitjana de 37,3 cada dia, que equival gairebé exactament a la mostra diària de tot el període pandèmic.

“La pitjor notícia és que el descens de les defuncions és lent. La reducció és enorme en el tram 50-70 anys, però en les persones més vulnerable­s costa. Per a la gent gran això no és una grip”, avisa Álvarez, fent al·lusió al fet que un 84% de les víctimes comptabili­tzades a Catalunya en el període del 12 de gener al 10 de febrer (30 dies) són més grans de 70 anys. Mentrestan­t, les morts a la franja de 30 a 49 anys només represente­n un 1,5%, i no ha mort ningú més jove de 30 anys. Els experts asseguren que la continuïta­t d’aquesta mortalitat elevada és conseqüènc­ia de la combinació dels casos greus de la variant delta amb la propagació molt més gran de l’òmicron.

Les dades continuen impactant, ja que cada víctima és un drama i una derrota davant el virus –i ja n’hi ha gairebé 96.000 a Espanya–, però ja no és un factor que computi a l’hora d’avaluar la incidència i l’evolució de la pandèmia per revisar les mesures generals. Veient el perfil dels morts, sí que ha de servir per mantenir les precaucion­s entre les persones més vulnerable­s.

Malgrat que a hores d’ara la taxa de defuncions diàries és pràcticame­nt idèntica que la del conjunt de la pandèmia, Álvarez remarca que ha experiment­at un fort descens amb el predomini de l’òmicron i que, fins i tot en absència de mesures contra la propagació del virus, és molt inferior que la de l’hivern passat. Efectivame­nt, en el mateix interval de 30 dies analitzat, Catalunya va comptar l’any passat 2.145 morts, pràcticame­nt el doble que ara.

Els especialis­tes no pronostiqu­en un descens pronunciat de la mortalitat a curt termini perquè, a diferència de dades com la incidència acumulada de positius, el risc de rebrot o la velocitat de propagació del virus, que van millorant significat­ivament, l’ocupació hospitalàr­ia, i especialme­nt la de les unitats de crítics, decreix de manera ben feixuga. Les ucis espanyoles acullen 1.588 pacients, 292 menys que fa una setmana.

En canvi la reducció de l’activitat als centres d’assistènci­a primària, preludi de l’ocupació hospitalàr­ia, sí que anticipa una reacció positiva pel que fa a la mortalitat a mitjà termini. A Catalunya els ambulatori­s van fer dijous 20.799 visites per covid, 3.000 menys que el dia anterior i 13.000 menys que el dijous precedent.

Fa un mes, l’11 de gener, l’atenció primària catalana va registrar un rècord de 97.000 visites per covid, però el risc de col·lapse sembla que ja ha desaparegu­t. Segons Enric Álvarez, l’activitat ambulatòri­a actualment és un paràmetre molt consistent per predir les conseqüènc­ies del coronaviru­s. “D’això depèn el que després et trobes als hospitals”, explica. “Valors d’entre 20.000 i 30.000 visites diàries a la primària (a Catalunya) estan bé”, afegeix. La reducció d’un 40% de les visites en una setmana anuncia una desacceler­ació consistent de la mortalitat, però no immediata. ●

La xifra mitjana de defuncions diàries actualment és idèntica que la de tota la pandèmia

“Per a la gent gran això no és una grip”, avisa Enric Álvarez, que posa el focus en les visites dels CAP

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Atenció a un pacient de covid en una uci de l’hospital Vall d’Hebron
ÀLEX GARCIA Atenció a un pacient de covid en una uci de l’hospital Vall d’Hebron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain