La Vanguardia (Català-1ª edició)

La grip aviària avança i força el sacrifici de 130.000 gallines a Valladolid

Greenpeace alerta: “Les macrograng­es són una bomba de rellotgeri­a”

-

La grip aviària avança per la geografia espanyola. El Ministeri d’Agricultur­a ha confirmat la detecció de virus d’influència aviària d’alta patogenici­tat en dues explotacio­ns més d’aus de corral, als municipis d’Íscar (Valladolid) i Niebla (Huelva). A Íscar s’ha sacrificat la totalitat d’animals (unes 130.000 gallines), mentre que a Niebla el focus afectava una explotació de galls dindis d’engreixame­nt on estaven censats uns 39.500 pollastres de dos mesos d’edat.

A Íscar, la sospita de la malaltia de les gallines es va generar quan es va detectar un increment anormal de mortalitat, que va començar el 7 de febrer. L’anàlisi de les mostres preses va confirmar que es tracta d’un soca IAP subtipus H5N1.

En el cas de la granja de Niebla, el lloc es troba en un radi de 10 quilòmetre­s en una zona de restricció d’un focus declarat el 2 de febrer en un explotació de pollastres per a la producció de carn.

Tant els serveis de la Junta d’Andalusia com els de la Junta de Castella i Lleó van immobilitz­ar les explotacio­ns i van sacrificar tot el cens de la població afectada incloent-hi la destrucció dels cadàvers, pinso i altres matèries que puguin vehicular el virus. També s’han establert zones de restricció del focus.

Greenpeace va documentar les actuacions que es van dur a terme a Íscar i va denunciar que les macrograng­es són “una bomba de rellotgeri­a”, el “caldo de cultiu perfecte” per a la proliferac­ió d’aquest tipus de virus. L’explotació val·lisoletana, situada en una de les zones de més producció avícola de tot Espanya, es troba a encara no 1.000 metres del centre d’Íscar i a uns 300 metres dels habitatges més pròxims, cosa que “augmenta el risc de contagi per a les persones”. “En cas

Agricultur­a demana de minimitzar el contacte amb les aus que mostrin símptomes clínics

d’estendre’s el focus, com que hi ha tantes explotacio­ns als voltants, podria crear-se un autèntic problema regional o fins i tot estatal”, segons va explicar a aquest diari Luis Ferreirim, responsabl­e d’Agricultur­a d’aquesta organitzac­ió. Ferreirim apunta que un altre factor de risc són les ingents quantitats d’excrements que es generen en aquestes instal·lacions, ja que “els virus aviaris poden viure fins a 100 dies a 4 graus centígrads”

Fins ara s’estima que el subtipus H5N1 (que afecta Europa) té una capacitat de transmetre’s a les persones reduïda; però el Ministeri d’Agricultur­a recomana minimitzar el contacte innecessar­i amb les aus que mostrin símptomes clínics o es trobin mortes al camp.

Els brots de grip aviària detectats des de primers d’any a Espanya ja han portat al sacrifici d’una mica més de 269.000 aus en granges a Espanya com a mesura preventiva de protecció per evitar-ne la propagació. Es tracta de la pitjor onada que afronta el país, un fet que també passa a escala mundial. Fins al dia 9 ja s’havien registrat quatre focus de grip en granges, i també s’han localitzat 11 focus més amb casos d’aus silvestres, repartits per Lleida, Girona, Àvila, Palència, Sevilla, Huelva i Cadis. ●

 ?? GREENPEACE / EFE ?? Retirada de milers d’aus mortes a l’explotació a Íscar, a Valladolid
GREENPEACE / EFE Retirada de milers d’aus mortes a l’explotació a Íscar, a Valladolid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain