La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb el cor a la mà

Cal Mut, una taverna suculenta a Blanes

-

Són les dues del migdia. Som a Cal Mut, a la tranquil·la plaça porticada de la plaça Mare de Déu del Vilar. El menjador és ple. Es veu que la clientela gaudeix de debò. La gent conversa animada i entén què menja. I havent dinat, joiosament, surt amb una cara exultant.

Hem tastat plats d’una perfecció espontània i natural: la focaccia amb tàrtar de gamba és un plat d’una benignitat eloqüent; l’amanida de favetes amb maionesa d’estragó, eriçons i papada transmet una bondat insospitad­a; la carxofa a la brasa amb sabaione de tòfona o el salmó salvatge curat amb sal de pinyoner suaument fumat posen de manifest una exquisides­a desapassio­nada. Són plats d’una senzillesa intel·ligibles, en què la natura és pròdiga de manera concloent. Parlem d’una cuina que commou i afalaga, d’una cuina amb propòsit, finesa i raó. Genuïna sobredosi de tendresa.

En Harry és un cuiner d’una obvietat culinària que va més enllà. És llest i astut, i cuina desacomple­xadament com només pot cuinar un xef que no s’ha sentit mai propens a cap frivolitat culinària. Ariadna Manresa, plàcida i atenta, està al capdavant d’un servei sol·lícit i diligent. Tots dos formen el cor d’aquesta meravellos­a taverna.

En Harry, a qui només captiva el producte pròxim i excepciona­l, reivindica el sentit i la tendresa de la cuina que va mamar de petit amb la seva mare, l’Anna Maria; els seus avis, en Pepito i l’Alicia, i en Mark, el seu germà, a Sausalito, el vell restaurant familiar.

Sempre murri i astut, aquell nen avui és un cuiner intuïtiu i atrevit, d’una naturalita­t i una franquesa insòlita, que demostra que l’espontaneï­tat és un valor que cal saber utilitzar de manera no forçada. I això atorga llibertat.

Cal Mut va obrir al juliol per la festa major de Blanes. En Harry està content amb el camí que ha fet i orgullós de la gent que, com l’Ariadna, en Mark Potato en Jorge, en Pelut, en Josep Maria i tot l’equip, camina al seu costat. Acostar-nos a Cal Mut ens ha ensenyat la intensitat humana d’un xef que cuina i viu amb el cor a la mà, que té clar què vol i que cuina com sent.

I el més bonic és que tot ho fa sense renunciar a res.

 ?? PERE D R   /   RD  ED ?? L’equip del restaurant davant de la barra de la cuina
PERE D R / RD ED L’equip del restaurant davant de la barra de la cuina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain