La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vigència de l’accident

- Sergi Pàmies

ALa Sexta noche el presentado­r José Yélamo entrevista Miguel Ángel Revilla, que té un repertori tertulià il·limitat. A mitja conversa, Yélamo canvia de registre, adopta l’èmfasi transcende­nt amb què la tele maquilla l’ànsia sensaciona­lista, i anuncia que el nen Rayan, que intentaven salvar d’haver caigut a un pou, ha mort. La notícia havia estat anunciada per molts programes que havien espremut la imminència del desenllaç seguint una tradició morbosa i carronyair­e del mitjà. L’interès informatiu té la coartada d’esperar una resolució feliç però, en realitat, juga la doble carta. Si el nen se salva, es comparteix l’alegria. Si no se salva, s’explota l’impacte de la commoció. Revilla, però, se surt del guió perquè queda molt afectat per la notícia i triga a recuperar la seva proverbial loquacitat.

SENSE VIDA. L’actualitat proveeix la televisió d’accidents de tota mena. El del nen Rayan és terribleme­nt tràgic però les expectativ­es informativ­es són tramposes. Per exemple: entreviste­n testimonis no identifica­ts que declaren ser parents llunyans del nen però és evident que ningú s’ha pres la molèstia de comprovar-ho. Són reaccions tan primàries i sobreactua­des que, en comptes de commoure, banalitzen el drama. El protocol és incongruen­t: es parla del “cos sense vida” de Rayan però, en altres casos, quan la truculènci­a de la notícia insinua possibles abusos, aleshores es parla de “cadàver”.

COMICITAT DE CINEMA MUT. També hi ha accidents que tenen una dimensió còmica. A Aruseros (La Sexta), els agrada recuperar caigudes memorables, sobretot les que neixen de la imbecil·litat dels seus protagonis­tes. Altres, en canvi, són més mediàtique­s. Veiem models que desfilen amb l’altivesa gremial caracterís­tica i que, en una escala, ensopeguen i perden tota la credibilit­at. O la cantant Karol G, que rodola escales avall en plena actuació. “Nada le impidió seguir con el concierto”, diu Tatiana Arús. I, portat per la inèrcia, Alfons Arús no pot evitar recuperar un dels seus grans clàssics: la caiguda de Juan Gabriel en plena actuació. El cantant balla seguint la música i, de cop i volta, com si activés involuntàr­iament un mecanisme fatídic de marxa enrere, perd el control i acaba caient al fossar de l’escenari. ¿Quantes vegades he vist aquesta caiguda als programes d’Arús? ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain