La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primeres precipitac­ions

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Després de diverses setmanes sense precipitac­ions, avui convergeix­en una massa d’aire una mica més freda amb una de més humida de llevant, especialme­nt a la Costa Central, penetrant fins a la Catalunya central. Bona combinació perquè en aquestes zones pugui ploure una mica i de forma intermiten­t i dispersa, tot poc destacable, però no deixa de ser una novetat. Demà en punts de la costa i dilluns a més comarques també s’obriran alguns paraigües. A Barcelona l’última pluja va ser de 0,6 litres el dia 10 de gener, ni per treure la pols, i 9,4 litres el 5 de gener. Però al desembre tan sols van caure 3,2 litres. El novembre per sort va ser plujós amb un total de 90,7 litres.

CATALUNYA

Molts núvols a la costa i prelitoral amb algun plugim, algun xàfec local, més clarianes a l’interior i nord de la Costa Brava. Temperatu

Lleugera alteració marítima a la Costa Brava, on s’esperen àrees de forta maror, a banda a la resta del litoral català predominar­à el marejol o localment la maror. Situació molt similar a la resta

Meteoròleg

ra en descens, sobretot a la costa, ambient fred. Demà núvols variables, abundants a la costa amb alguna precipitac­ió sempre local, res de pluja general. Temperatur­a en lleuger augment. Dilluns ens creua un front fred amb pluja lleugera a primera hora que escombrarà Catalunya d’oest a est, clarianes per ponent. Ennuvolat entre Barcelona i Girona amb alguns xàfecs. Temperatur­a en descens.

ESPANYA I EUROPA

Entre demà i dimarts, Europa occidental i central tindran un temps revoltat, ventós i més fred, també dilluns i dimarts a Itàlia. A Espanya més núvols, lleugeres pluges avui al centre, Andalusia i Extremadur­a. Demà arriben pluges a Galícia, avançant cap al centre fins a migdia i a la tarda al Cantàbric, descens de la temperatur­a. Es reactiva el front dilluns al nord-est, millorant a la resta amb més fred. A partir de dimarts a la tarda, torna l’anticicló.

El professor Tim Lenton de la Universita­t d’Exeter comenta: “Les persones, ja siguin polítics, empresaris... saben el que s’ha de canviar per combatre l’escalfamen­t global... però, com?. I aquí és on ens quedem paralitzat­s”. Segons un estudi dirigit pel professor Lenton, poden desencaden­ar-se punts d’inflexió per actuar amb rapidesa i eficàcia. Vegem un exemple molt clar ocorregut a Noruega el 1989.

Cotxes elèctric i A-ha (1)

del Mediterran­i, contrastan­t amb el Cantàbric i Galícia, on tindran forta maror i onades superiors al metre i mig d’altura. També a les Illes Canàries, on superaran els 2m al nord.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain