La Vanguardia (Català-1ª edició)

Històries del Chúster

José Ángel Mañas i Jordi Ledesma reprenen la mala vida amb la novel·la d’un exfutbolis­ta que surt de la presó

- T T A

Atots els que vam ser joves als 90 se’ns fa estrany veure José Ángel Mañas (Madrid, 1971) assegut tranquil·lament en una terrassa al sol, bevent cervesa sense alcohol, xerrant de novel·les històrique­s i presumint de les bones notes de la seva filla a la facultat d’Enginyeria. No en tingueu cap dubte, amics: el temps passa.

L’autor de la mítica novel·la Historias del Kronen (1994) va posar veu als excessos vitals de tota una època creant un llenguatge propi i generant el terme generació Kronen. A mitjans dels 2000 va mutar en novel·lista històric, i des d’aleshores ha escrit sobre temes com el setge de Numància o els conquistad­ors espanyols, alternant el gènere retrospect­iu amb el que ell anomena “novel·les del present”.

Ara al BCNegra ha presentat una novel·la escrita a quatre mans amb el català Jordi Ledesma (Tarragona, 1979),

En el descuento ( Alrevés), protagonit­zada pel coix Chúster, una joguina trencada del futbol que surt de la presó després de complir una condemna i que es torna a precipitar a la mala vida, en diversos escenaris de Barcelona i Madrid. Mañas ho resumeix: “En Jordi em va dir: ‘Torna a ser bèstia!’. I aquí em teniu”.

La feina lingüístic­a de l’obra és notable. “Puc dir una frase promociona­l? –sol·licita Mañas– ‘Tenim els millors diàlegs del mercat!’. Era important aconseguir aquest rotllo xuleta, cadascú amb el seu dialecte, amb tocs d’argentí, català..., i crear una polifonia que inclou veus del GPS o el locutor de Ràdio 3; no es parla igual a Pedralbes que en un club de topless”.

En Chúster és un perdedor que, “encara que es mogui pel fang, té una dignitat a prova de bombes”, assenyala Mañas. “A la presó la vida li era còmoda – continua Ledesma–. Allà li va ser fàcil distanciar-se de la gent del mafiós Francisco, però, un cop fora, s’hi torna a veure bar

“En Jordi em va dir: ‘Torna a ser bèstia’... I aquí em teniu”, diu el ‘pare’ de la generació Kronen

rejat. Això és real: hi ha delinqüent­s que aconseguei­xen encarrilar la seva vida a la presó però, quan en surten, tornen a delinquir”.

Mañas conviu amb la seva llegenda, com prova que la setmana Kronen a Malasaña celebrarà aquest any la quarta edició, amb espònsors i tot. “Va creixent; nosaltres ens vam conèixer allà, en un concert de Chimo Bayo”, apunten somrients els autors. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? José Ángel Mañas i Jordi Ledesma
XAVIER CERVERA José Ángel Mañas i Jordi Ledesma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain