La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alves. sense perdó

- E TRE ! STA A A S ART

classifica­ció. I el derbi no va defraudar. Es va decidir amb polèmica des del punt de penal (va marcar Memphis el seu setè gol –s’ha quedat aturat en vuit–) i l’Espanyol va tenir dues rematades claríssime­s per empatar: De Tomás el va enviar a l’escaire i el cop de cap de Dimata va anar fora massa creuat.

Ara les distàncies han augmentat. Els blaugrana tenen 38 punts que els permeten ser quarts a la classifica­ció, mentre que els blanc-i-blaus en sumen 27 però només un des de principis d’any.

L’Espanyol s’ha estancat just en el moment que el Barça sembla que s’ha llançat després de canviar d’entrenador a mitja temporada. Xavi es va fer càrrec de l’equip i ha sumat 21 punts en deu jornades. A més, el mercat d’hivern li ha portat quatre reforços (i la recuperaci­ó de Pedri) que il·lusionen després de la interessan­t actuació contra l’Atlètic de Simeone. La missió del tècnic de Terrassa és trobar regularita­t en el joc que propulsi el Barça com un equip competitiu que continuï pujant a la classifica­ció i pugui lluitar a l’Europa League, en què s’estrena dijous. “No és un tema profession­al sinó sentimenta­l, perquè jo soc del Barça. Em deixaré la vida perquè això funcioni”, va dir abans del seu primer derbi.

L’entrenador valencià de l’Espanyol va confirmar la temporada passada la seva especialit­at en ascensos i va tornar al club perico a Primera a la primera. Però fa dos anys no va poder mantenir a l’elit el Mallorca. Va entrar en descens a la jornada 23 i ja no va poder abandonar les tres últimes posicions. Ara Moreno viu el seu moment més delicat, ja que els blanc-i-blaus no coneixen la victòria en cap dels seus últims sis partits (2 empats i 4 derrotes). Des que van assaltar Mestalla el dia de Cap d’Any a la tarda, res de res. Però és que a més contra l’Athletic, el Betis, el Cadis i el Ponferradi­na, l’Espanyol es va avançar i no va poder mantenir l’avantatge. Per això el tècnic ha estat assenyalat. Per sortir del sotrac, Moreno recupera Raúl de Tomás davant un Barça que també té deures per fer en defensa. x

El =omitè d’Apel·lació va rebutjar el recurs del Barça i va ratificar la sanció de dos partits a Alves, que es perd el derbi i el partit de Mestalla.

Als 25 anys, Marc Roca (Vilafranca del Penedès, 1996) viu la segona temporada al Bayern de Munic. L’exmigcampi­sta de l’Espanyol ha après alemany, cosa obligatòri­a quan s’arriba a Munic. Però també ha millorat el físic i la nutrició amb l’ajuda de profession­als per adaptar-se com més aviat millor a l’exigència de la Bundesliga que lidera el Bayern. Una lesió al turmell el va tenir fora de l’equip durant dos mesos. Per superar tots aquests obstacles practica la meditació i la lectura. Té contracte fins al 2025, però s’estima més viure el present.

Com definiria el seu present al Bayern?

Em sento molt bé, molt integrat amb els companys i amb el club. Després hi ha moments que toca ser a la banqueta que també has d’acceptar. Aquesta pretempora­da em vaig lesionar el turmell, cosa que em va apartar dos mesos de l’equip. Em va costar entrar-hi, però quan he tingut l’oportunita­t de jugar he demostrat que estic a punt per sortir i donar el millor de mi mateix.

Li va costar adaptar-se ?

Va ser un gran canvi, però des del primer moment em van obrir les portes. I ho vaig agrair perquè al final era la primera vegada que sortia de Catalunya. Jo a l’Espanyol ja treballava amb un preparador físic i aquí en vaig buscar un altre per millorar físicament i estar més fort. També tinc un nutricioni­sta que em planifica la dieta.

Hi ha gaire diferència entre el futbol que es practica a la Lliga i el de la Bundesliga?

El de la Lliga és més tàctic, de control i atac posicional. El de la Bundesliga és més físic i dinàmic. Ataques i ataquen. I físicament és més exigent.

Aquest estiu decideix no participar en els Jocs Olímpics...

Sí. Va ser una decisió difícil. Arribava Nagelsmann i vaig parlar amb el club. Podria haver anat als Jocs, però entre tots vam decidir que el millor per seguir amb la meva adaptació era començar la pretempora­da des del principi.

Com és el Bayern de Nagelsmann?

El míster té molta personalit­at i molt caràcter, i crec que això va bé en un equip tan exigent com és el Bayern. A més a més, tàcticamen­t domina tots els aspectes. És molt flexible, analitza els rivals i busca els nostres punts forts. També és un tècnic que té bona relació amb tot l’equip. Només en pot posar onze, però tota la plantilla sent que comparteix el mateix objectiu.

I Lewandowsk­i?

A part de ser un gran jugador que fa gols i assistènci­es se supera com a persona. És molt proper i s’agraeix molt en algú del seu nivell.

Com porta l’alemany?

Quan vaig arribar aquí no sabia ni dir hola i tenia molt clar que el volia aprendre. Però és que aquí és obligatori. Tots els futboliste­s estrangers fem classes d’alemany dues o tres vegades per setmana. I ens posen exercicis per millorar. Ens preparem per poder parlar amb els mitjans de comunicaci­ó i jo ja he fet alguna entrevista en alemany. Ara m’agradaria estar preparat per començar a parlar després dels partits, vull demostrar que estic adaptat a la cultura.

Com és Marc Roca fora del terreny de joc?

M’avinc amb els meus companys, faig molta vida amb Lucas Hernández perquè parla espanyol i això uneix. També amb Gnabry, Pavard o amb Bouna Sarr. Anem a dinar o a sopar amb les parelles. Però també et dic que a mi m’agrada molt estar tranquil, entrenar-me a casa amb el meu preparador físic, visitar el meu coach, llegir molt i fer meditació. M’atreu molt tota la matèria relacionad­a amb el creixement personal. Ara mateix estic llegint Invicto, que parla precisamen­t d’això, que la qualitat de vida depèn en bona part de la qualitat de la teva ment.

Què li dona la meditació? M’aporta pau mental i tranquil·litat. En practico abans dels partits per connectar amb mi mateix i visualitza­r les situacions que em puc trobar i com resoldre-les. La meva carrera no ha estat fàcil. La gent creu que un jugador es dedica només a entrenar-se dues hores i que ja està, però passes per molts alts i baixos. Moments bons i dolents que reclamen que t’has de cuidar.

Hi ha normes, al Bayern?

Tothom ha de ser puntual, cal arribar una hora abans de l’entrenamen­t i després de les sessions es fa molta feina de prevenció.

Està pendent de l’Espanyol?

Sí. Penso que van començar molt bé la temporada i ara és cert que estan passant per una ratxa complicada. Així que arribi una victòria tornaran a agafar aire.

Podria arribar aquest cap de setmana contra el Barça.

Al món del futbol hi ha moments i moments, i és veritat que el Barça arriba en una bona dinàmica. Però un derbi és diferent, pot passar de tot.

El Barça és un altre sense Messi...

El Barça és un gran equip que s’ha reforçat molt bé en aquest mercat d’hivern i també té un gran entrenador, com l’Espanyol.

Té contracte fins al 2025.

Estic a gust al Bayern, però també dic que no m’agrada pensar a llarg termini perquè el món del futbol canvia ràpidament. Prefereixo posar l’atenció en el dia a dia i anar construint el meu camí. Les altres coses són una pèrdua d’energia. x

Al novembre els dos equips estaven empatats a la classifica­ció; ara els separen 11 punts

Els reforços d’hivern impulsen els blaugrana i els blanc-i-blaus recuperen De Tomás

Les seves aficions “M’agrada entrenar-me, visitar el meu ‘coach’, llegir molt i fer meditació”

Derbi a Cornellà “El Barça arriba en una bona dinàmica, però en un derbi pot passar de tot”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain