La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lliçons americanes

- Josep Oliver Alonso

La setmana passada comentàvem el nou to del Banc Central Europeu. I algunes modificaci­ons ja han començat a visualitza­rse: augments de tipus d’interès del deute públic dels països del sud, reflectint les expectativ­es dels mercats sobre el final de les compres del BCE. Una visió que comparteix el governador del banc central holandès, Klaas Know, que aposta per elevar els tipus d’interès en l’últim trimestre del 2022, la qual cosa significar­ia posar fi prèviament a les adquisicio­ns de bons. En tot cas, ens endinsem cap a una etapa de zero adquisicio­ns de deute públic pel banc central, posterior elevació de tipus d’interès i ulterior final de la reinversió dels bons amortitzat­s. En suma, cada cop més a prop del final de l’economia del tot de franc, en expressió de l’exgovernad­or del banc central de l’Índia Raghuram Rajan, al seu recent article The end of free-lunch economics (2022).

Al nostre país no hi ha experiènci­a del que pugui passar quan es desfaci el camí recorregut en la pandèmia, amb dèficits públics molt elevats finançats amb deute adquirit pel BCE. Perquè, malgrat les positives conseqüènc­ies d’aquesta intervenci­ó, els problemes que ens ha llegat no són menors: dilució de la barrera entre política fiscal i monetària i bombolles de preus als mercats de diferents actius.

Un resum interessan­t del que ha passat amb la covid, i de les dificultat­s a retornar a la normalitat, l’ofereix l’historiado­r de la Universita­t de Colúmbia Adam Tooze al seu Shutdown. How covid shook the world’s economy (2021). Avalua l’extraordin­ària expansió de les compres de bons per la Fed i el BCE en vista d’anteriors experiènci­es als EUA, que mostren les serioses complicaci­ons que cal afrontar quan es pretén elevar tipus d’interès i finalitzar la quantitati­ve easing. Com a mostra Tooze recorda que ja el 2013, quan Ben Bernanke va voler reduir les compres de bons, la caiguda dels mercats el va obligar a una vergonyosa marxa enrere; i el mateix li va passar a Jay Powell a finals del 2019. Les lliçons americanes de la dècada passada són clares: sempre és extraordin­àriament complex frenar l’expansió monetària, apujar els tipus i revertir la intervenci­ó en els mercats de deute. I, inevitable­ment, molt penós.

És cert que la duresa de la covid va obligar a actuacions no imaginades mai abans. Però no per justificad­es les seves conseqüènc­ies són menys innòcues. Tard o d’hora, les decisions d’aquests anys pandèmics acabaran traduint-se en caigudes dels preus del deute i altres actius, i correlatiu­s augments en els costos de finançamen­t del deute públic. I, particular­ment, per al comú de la gent, retallades en la resta de partides del pressupost. Les factures acaben pagantse, per necessàrie­s que fossin les hipoteques demanades. Malauradam­ent, en economia no existeix el tot de franc.

És molt complex frenar l’expansió monetària, apujar els tipus i revertir la intervenci­ó en els mercats de deute

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain