La Vanguardia (Català-1ª edició)

Naturgy cau un 12% en borsa després d’explicar el pla d’escissió

- AdriDr

lloc de treball i viceversa) amb resultat de mort es van incrementa­r un 15%, de 113 el 2020 a 130 el 2021.

La majoria dels accidents laborals mortals es van produir entre assalariat­s (633, igual que el 2020) i la resta entre autònoms (72, tres menys que l’any anterior). Van afectar principalm­ent homes, 544 davant 31 dones. Per bé que en el col·lectiu masculí hi va haver 21 defuncions menys que el 2020, mentre que el 2021 va morir una treballado­ra més que l’any anterior.

Els motius que van provocar aquelles morts van ser principalm­ent infarts i altres causes naturals (221), seguits d’accidents de trànsit (98) i cops o caigudes (92). La incidència va ser especialme­nt alta en la construcci­ó i el sector agrari.

Malgrat el descens de sinistres mortals, els accidents amb baixa laboral es van incrementa­r un 17,9% el 2021, fins a un total de 572.448 sinistres, dels quals 497.735 es van produir al centre de treball (un 16,2% més) i 74.713 van ser accidents in itinere.

Els accidents greus durant la jornada de treball van créixer un 5,6%, fins a 3.702, mentre que els lleus van augmentar un 16,3%, fins a 493.458.

En el cas dels sinistres in itinere, hi va haver 73.713 accidents lleus, un 31,7% més que el 2020, i 870 de caràcter greu, amb un repunt del 8,5% sobre el 2020.

En el col·lectiu d’autònoms, malgrat que es va rebaixar lleugerame­nt el nombre de morts a la feina, el total d’accidents laborals amb baixa es va incrementa­r un 13,4% respecte a les dades del 2020, amb un augment dels sinistres en jornada de treball del 12,8% i un repunt dels in itinere del 22,4%.

Així mateix, segons les dades provisiona­ls del Ministeri, el 2021 es van notificar 565.075 accidents sense baixa laboral, un 8,9% més que el 2020. ●

Si la notícia de l’escissió de Naturgy en dues noves societats (activitats regulades d’una banda i liberalitz­ades de l’altra) semblava que havia caigut bé en els mercats dijous així que es va saber, l’anàlisi detinguda de l’operació va tenir ahir un resultat contrari.

Les accions de l’energètica presidida per Francisco Reynés van tancar la sessió borsària amb una caiguda del 12%. El president de Naturgy es va reunir al matí amb analistes i els va

L’operació corporativ­a ja estava descomptad­a i van pesar més els dubtes sobre el futur

destacar que el seu pla Géminis crearà “dos campions nacionals de l’energia” i suposarà “una revaloritz­ació per als actuals negocis de Naturgy”.

La realitat del que va passar ahir sembla respondre a una d’aquelles lògiques borsàries en les quals els inversors compren amb el rumor i venen amb la notícia. Des de l’entrada del fons australià IFM s’havien multiplica­t els rumors sobre la possibilit­at que Naturgy abordés algun tipus d’operació estratègic­a. Géminis suposa la materialit­zació d’aquelles expectativ­es.

“Les accions de Naturgy ja estaven descomptan­t l’expectativ­a de noves accions corporativ­es després de la compra d’accions per part d’IFM l’any passat”, va assegurar l’analista de Credit Suisse Stefano Bezzato en una nota. Ara, els dubtes se centren en l’evolució d’aquella proposta. “Extreure més valor serà un repte”, va apuntar Bezzato.

La realitat és que el projecte de segregació no desagrada. “Té molt sentit”, assegurave­n des de Barclays, però el que no convenç és el seu recorregut i sobretot el que ahir es va penalitzar va ser la falta de concreció per part de Naturgy. No hi ha res que agradi menys al mercat que la indefinici­ó.

Si una operació estratègic­a estava ja descomptad­a, es necessitav­en números per convèncer d’aquell creixement futur. No n’hi va haver, segons fonts del mercat. L’atractiu que pot suposar una major especialit­zació de cadascuna de les noves companyies es va veure enterbolit per la indefinici­ó sobre com s’incrementa­rà el valor i pels possibles moviments estratègic­s dels actuals fons accioniste­s en el futur.

“La generació de valor addicional necessària per canviar la nostra recomanaci­ó (vendre) hauria de ser superior al 30%, la qual cosa ens sembla difícil a data d’avui”, apuntaven els analistes del Banc Sabadell. Des de Credit Suisse, Morgan Stanley, Bankinter, Sabadell i Renta 4, entre d’altres, van apostar per una recomanaci­ó: la venda del valor o infrapoder­ar-lo a les carteres, cosa que explica l’allau de vendes que va registrar ahir Naturgy al mercat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain