La Vanguardia (Català-1ª edició)

Volotea creix a Barcelona i preveu beneficis aquest any

L’aerolínia surt de Reus: “No ha anat com esperàvem”

-

Les aerolínies ho han provat tot aquest any per intentar deixar enrere la gran crisi provocada per la pandèmia amb una oferta de vols que supera les xifres del 2019, any rècord per al turisme. És el cas de Volotea, la companyia fundada i dirigida per Carlos Muñoz a Barcelona, que ha programat la campanya més gran en els seus deu anys d’història.

Amb tota la prudència que la pandèmia requereix, Muñoz considera que sí, que aquest 2022 pot començar la tan anhelada recuperaci­ó del sector aeri. “Veiem un repunt clar en les reserves, amb una demanda molt forta per volar a les illes a Espanya, França i Itàlia, els nostres principals mercats”, explica Muñoz. Si la situació sanitària i les restriccio­ns no donen un tomb inesperat, el conseller delegat de Volotea veu factible transporta­r aquest any entre 9 i 9,5 milions de passatgers pels 7,6 milions del 2019. Aquestes bones perspectiv­es els han decidit a sortir completame­nt de l’ERTO que van activar a l’inici de la crisi i a reforçar la plantilla de la seu administra­tiva de Barcelona amb la incorporac­ió de vint treballado­rs. En total, Volotea funcionarà amb una plantilla de 1.630 persones aquest any.

Amb aquest pla la companyia espera millorar la seva situació financera, deteriorad­a per l’impacte de la pandèmia. Els seus ingressos van caure de 440 milions d’euros a 193 milions el 2020, amb pèrdues d’explotació de 66 milions. Les pèrdues netes van ser de 123 milions. Per salvaguard­ar la liquiditat, el juliol d’aquell any van firmar un crèdit ICO de 145 milions. La situació i l’activitat va millorar durant la primera meitat del 2021 però l’arribada de la variant delta va frenar la demanda i els objectius que Volotea s’havia marcat. A falta de completar l’auditoria, l’últim exercici va tancar amb una facturació d’uns 302 milions d’euros i una reducció a la meitat de les pèrdues. Els comptes han millorat respecte al 2020 però aquest creixement no ha pogut evitar que l’aerolínia entri en patrimoni net negatiu, per la qual cosa el desembre passat va sol·licitar 185 milions d’euros a la SEPI a través d’un préstec participat­iu.

“Aquest 2022 esperem tornar ja a beneficis i facturar uns 525 milions”, assenyala Muñoz. Per això, obriran dues noves bases a França i operaran 45 noves rutes que consideren estratègiq­ues. I tancaran les que no han estat rendibles, com les inaugurade­s la temporada passada a l’aeroport de Reus. “No ha anat com esperàvem i aquest any no repetirem allà, tot i que no descartem tornar-hi a mitjà termini”, diu Muñoz.

És aquesta flexibilit­at –subratlla– la que farà que la companyia giri full de la crisi. ■

La companyia dirigida per Carlos Muñoz va facturar uns 302 milions el 2021 i va reduir pèrdues a la meitat

 ?? I UC   ÉCR ?? Carlos Muñoz, conseller delegat de Volotea, a les oficines de l’aerolínia a Barcelona
I UC ÉCR Carlos Muñoz, conseller delegat de Volotea, a les oficines de l’aerolínia a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain