La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A més feminitzac­ió del poder, menys corrupció”

-

Per què escriure un llibre sobre la història de la corrupció a Espanya? Tracta del passat i també del present, de les solucions. Intento sensibilit­zar la societat i els governants que solucionar els problemes derivats de la corrupció suposaria millores econòmique­s importantí­ssimes per al conjunt de la societat i ens faria guanyar bastant en exemplarit­at de les institucio­ns.

Quin ha estat el pitjor cas de corrupció de la nostra història recent?

Consideran­t els efectes, el cas Gürtel i el dels ERO.

Un del PP i un altre del PSOE.

El problema del nostre sistema no és el bipartidis­me sinó que els dos grans tenen estructure­s molt tancades i verticals.

Quina és la lliçó de la trama Gürtel?

Veure com es connecta la tresoreria d’un dels principals partits amb un eficaç sistema de corrupció institucio­nal.

I respecte als ERO?

Va mostrar conductes de naturalesa clientelar a nivells massius. I els dos casos donen continuïta­t a dinàmiques del franquisme.

Però Franco no presumia d’auster?

Franco repetia sovint que era normal que els guanyadors d’una guerra es repartissi­n els beneficis de la victòria. I així es va fer.

No hi havia manera de denunciar-ho.

Era la dictadura. No podien impedir-ho ni jutges, ni periodiste­s, ni polítics.

Es va institucio­nalitzar la corrupció?

Franco va entendre que els interessos econòmics són una goma d’enganxar més adherent que les ideologies. La corrupció va servir com a element cohesionad­or dels principals sectors del règim.

Van començar allà les portes giratòries?

Venen de molt antic, del segle XIX. En la dictadura van assolir nivells màxims, però el 40% dels ministres i presidents de la transició les han utilitzat, sense experiènci­a prèvia en l’àmbit empresaria­l o profession­al que ho justifiqui.

També hi ha jutges que han creuat aquestes portes.

Sí, s’haurien de regular aquesta mena de situacions: un jutge no hauria de dictar mai sentències que tinguin relació amb l’àmbit polític en el qual ha estat, perquè trenca l’aparença d’imparciali­tat.

 ?? DANIEL GARCIA-SALA ??
DANIEL GARCIA-SALA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain