La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Prat recupera el 90% de destinacio­ns però redueix l’oferta d’aerolínies

La Cambra alerta del risc que els preus dels vols pugin per la disminució de la competènci­a

- MAITE GUTIÉRRE

L’aeroport de Barcelona ha aconseguit recuperar durant l’últim any nou de cada deu destinacio­ns de les que oferia el 2019, l’any anterior a la pandèmia, indica l’última anàlisi de l’Observator­i del Trànsit Aeri de Barcelona, difós per la Cambra. L’avenç en la connectivi­tat del Prat fa així un pas de gegant davant el 2020, però encara està lluny dels nivells precovid. I és que encara que la majoria de destinacio­ns estan ja actives, hi ha menys avions que hi volen, menys freqüèncie­s. En total, l’Observator­i calcula que l’aeroport encara té un 58% menys de rutes i operacions que el 2019, i un 14% menys d’aerolínies volant.

La disminució del nombre de companyies aèries que operen al Prat ha reduït l’oferta i els passatgers tenen ara menys opcions per triar amb qui viatgen. L’estudi explica que hi ha un 53% més de rutes que només ofereix una única aerolínia. Per l’Observator­i, això llança un “escenari complicat” per als passatgers, perquè el preu dels vols podria pujar a curt termini. “Aquesta situació, en un mercat liberalitz­at i subjecte a l’oferta i la demanda, dibuixa un escenari complicat, on la falta d’oferta i competènci­a genera un augment dels preus dels bitllets finals per al passatger”, subratlla.

Pel que fa a les principals aerolínies que volen a Barcelona, Vueling va disminuir el 2021 lleugerame­nt (-10%) el nombre de destinacio­ns, passant de 118 (el 2019) a 106 (el 2021), però reduint un 51% l’oferta de seients. La companyia es va concentrar l’últim any al mercat nacional, on ha mantingut les seves 26 destinacio­ns reduint només un -37% la capacitat. Per a aquest 2022, la companyia d’IAG s’abocarà a la recuperaci­ó dels vols internacio­nals i tindrà un nivell de rutes i activitat similar al del 2019.

Ryanair, per la seva part, va augmentar el nombre de destinacio­ns un 38% passant de 55 (2019) a 76 (el 2021), però igual que Vueling, reduint la capacitat total un -51%. Easyjet va caure del tercer lloc el 2019 entre la classifica­ció de companyies aèries quant a passatgers al Prat al cinquè el 2021. Ha centrat totes les connexions a nivell internacio­nal, on ha augmentat una ruta respecte al 2019 arribant a les 18 actuals, però reduint la capacitat en un considerab­le -81%.

El 2021 van passar per l’aeroport de Barcelona més de 18,87 milions de passatgers, cosa que representa un 48% d’increment respecte a l’any 2020 i una reducció del -4% respecte al 2019. La temporada d’estiu d’aquest any, continua l’informe, es preveu bona, amb la tornada d’algunes rutes internacio­nals rellevants, com la que uneix Barcelona amb Los Angeles, Boston i San Francisco (Level), Filadèlfia (American Arilines), Toronto i Mont-real (Air Canada) o Seül (Asiana i Korean Air). ●

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Passatgers a l’aeroport de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Passatgers a l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain