La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Treure una cosa d’una altra. Aquesta surt poc. 2 Ens ho mirem amb allargavis­ta. Pregàries després de les vuit. 3 Tel foradat pel mig. Fa ostentació. Tres de les dioptries. 4 Del dret és la pàtria de la insularita­t i del revés, no pas aquí. Ric en alcohol. Acaba com comença. 5 El punt de màxim plaer sexual. Xiscla com un coiot. Person que pertany a la gentalla. 6 Cubital. Conjunció conclusiva. Premi Nobel japonès de literatura molt corejat als camps de futbol de la meva infància.

7 Idea que en foragita cinc-centes. Conclou el consum d’escumós. Pals de billar.

8 Entortolli­ga els cabells d’algú de manera ordenada. Remenada entre els brases per revifar el foc. 9 Gos a l’alfabet. Campament de nit al ras. L’insecte rondinaire més apreciat pels carnívors. 10 Aquesta planta és el porc del regne vegetal, perquè tot s’aprofita. Hi posen agafadors. Nasal, però sense campions. 11 Símbol de triomf que associem a Churchill. Quiet com ell sol. La combinació més acolorida de pronoms febles. Iode. 12 La longitud que permet recórrer la corda del gos. Regnes.

13 Node tot escuat.T’ho inventis. En un cert sentit, educo algú mentre hi planto malves. 14 Situació de xoc que recordem tota la vida. Pellucada amb finor.

VERTICALS 1 Sigui situada. Picant a terra per desenterra­r algun tresor. 2 Raig sobre una nina. Mortal, de pura llet. L’element químic que sembla bord. 3 Do arcaic. Relatiu a la lluna. Marejada. 4 Empata. Les fustes més cobejades pels fusters més fins. El primer de tots. 5 Referència. U. Predecesso­r verbal. 6 Arma de picapedrer. Fer la feina de paletes i arqueòlegs. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 7 Centúria. Instal·lada entre el brancatge. Local que no reuneix les mínimes condicions sanitàries.

8 Els seus peus ens permeten desplaçarn­os bé per sota de l’aigua. Foscos. Esther Iniesta Padrós. 9 Instal·lat en un lloc un cert temps. Camp parisenc. 10 Relatiu al país d’on venen els òvuls. Aquesta s’encén de seguida, potser perquè té un caràcter volcànic. Sofre. 11 Precedeix Mans en una cursa. Dificultar. Del dret és un indret i del revés una gola. 12 Ho adoba a la manera de Marie Brizard. anca o pèrdua de la potència vital normal, manifestad­a per una marcada feblesa muscular. 13 Llum de nit urbana. Establimen­ts de la gent d’aquí. Verd escapçat. 14 Que tenen la forma dels braços de molí. Patina.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain