La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix la diàspora de metges per exercir a l’estranger

França, el Regne Unit o Irlanda, les principals destinacio­ns

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Després d’una reducció motivada per la pandèmia el 2020, els tràmits de metges espanyols per poder exercir a l’estranger van batre un rècord històric l’any passat, segons les dades del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), organitzac­ió encarregad­a d’expedir els certificat­s d’idoneïtat necessaris. Les condicions laborals i retributiv­es per als facultatiu­s en diferents països del nostre entorn constituei­xen un poderós imant per a les noves generacion­s. Encara que no pot parlar-se de diàspora, la tendència apunta a un increment de l’emigració de profession­als mèdics.

La CGCOM va expedir el 2021 un total 4.130 certificat­s d’idoneïtat a 2.504 facultatiu­s (2.423 dels quals col·legiats). Són dades semblants a les del 2019 (4.100 títols) i considerab­lement superiors a les del 2020 (3.559). Aquests documents se sol·liciten per duplicat i tenen un període de validesa de tres mesos, de manera que la xifra d’expedicion­s per col·legiar-se en països estrangers no és equivalent a la de metges que han emigrat. En aquest sentit, 2.028 dels sol·licitants continuen donats d’alta als seus respectius col·legis espanyols. Els 395 restants van ser baixa, majoritàri­ament per exercir a l’exterior.

Segons la CGCOM, les destinacio­ns predilecte­s dels sol·licitants són França, el Regne Unit, Irlanda, Suïssa i Alemanya. Entre els no europeus, el més sol·licitat és Argentina, seguit de la Unió dels Emirats Àrabs. Catalunya (28%) i Madrid (18%) són les comunitats amb més nombre de sol·licituds. Un 56% pertanyen a l’àmbit hospitalar­i, i un 12%, a l’atenció primària. Una dada il·lustrativa: la majoria dels certificat­s (43,5%) són per a menors de 36 anys i només un 18% per a majors de 51.

Tot i que la xifra d’emigrants encara és tolerable, les organitzac­ions mèdiques consideren significat­iu, i preludi de més increments, el fet que estigui augmentant des del 2011, tret del parèntesi del 2020. “És significat­iu, però preocupa molt més la xifra de metges que es jubilen i que el sistema no faci res per fer-se més atractiu”, explica Marc Soler, director general del Col·legi de Metges de Barcelona, que agrupa uns 36.000 facultatiu­s, un 80% dels catalans. D’aquest col·legi es van donar de baixa el 2021 per treballar a fora 171 metges, dels quals 103 són estrangers, i 67, espanyols.

“No podem competir retributiv­ament amb els països del nostre entorn”, apunta Soler. Es dona la circumstàn­cia, per exemple, que els especialis­tes francesos de l’hospital transfront­erer de la Cerdanya, a Puigcerdà, cobren el doble que els espanyols.

“El problema no són els números, sinó la tendència”, alerta Xavier Lleonart, secretari general del sindicat Metges de Catalunya. Un 57% dels metges residents, generalist­es o futurs metges es plantegen marxar del país quan acabin la residència, segons una enquesta desenvolup­ada al novembre per l’Associació MIR Espanya entre 760 profession­als. Aquesta evidència “hauria de disparar totes les alarmes”, avisa Lleonart: “Fa temps que avisem que aquesta situació empitjorar­à progressiv­ament perquè l’Administra­ció no està donant sortida a les necessitat­s dels facultatiu­s d’aquest país”.

A parer seu, la millora laboral i econòmica que implica treballar en altres països s’afegeix a les particular­itats d’un canvi generacion­al. “Quan jo tenia 35 anys mesuràvem les distàncies al lloc de treball en minuts amb cotxe i ara es mesuren en hores d’avió. O, si vius a Figueres i treballes a Perpinyà (a

Un facultatiu francès de l’hospital transfront­erer de la Cerdanya guanya el doble que un d’espanyol

menys d’una hora amb cotxe), guanyes molt més i tens menys pressió assistenci­al; l’atractiu és evident”.

La fuga de mà d’obra no és la principal dificultat, però “s’afegeix a la llarga llista de problemes” del sistema de salut i apunta a un futur desesperan­çador, aventura Lleonart. “El país quedarà despoblat de profession­als sanitaris, de manera que la qualitat de l’assistènci­a caurà de manera dràstica”. Es calcula que un 20% de la plantilla de metges de Catalunya (uns 8.000) es jubilarà els pròxims cinc anys, i no s’entreveu un relleu. ●

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Protesta de metges residents el setembre del 2020 a Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Protesta de metges residents el setembre del 2020 a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain