La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta de WWF: la contaminac­ió als mars per plàstic es quadruplic­arà el 2050

- A. CERRILLO Barcelona

Un informe de WWF –compendi de més de 2.500 estudis previs– revela que la contaminac­ió per plàstics es quadruplic­arà el 2050. Com a conseqüènc­ia, moltes àrees patiran riscos ecològics significat­ius que posaran en perill els esforços actuals per protegir la biodiversi­tat si no es prenen mesures.

A finals de segle àrees marines que ocupen més de dues vegades i mig la mida de Grenlàndia podrien superar els llindars de seguretat referits a la concentrac­ió de microplàst­ics marins. La producció de plàstic es duplicarà el 2040 i es quadruplic­arà el 2050.

En diverses regions del món hi haurà concentrac­ions de microplàst­ics per sobre de 121.000 microplàst­ics per metre cúbic, el llindar que marca riscos ecològics significat­ius. Ja s’han superat aquests valors en punts del Mediterran­i, a l’est de la Xina, el mar Groc (nord del mar de la Xina) i el gel marí àrtic.

“Una vegada arriben a l’oceà, és gairebé impossible recuperar aquests residus. S’esmicolen constantme­nt i, per tant, la concentrac­ió de microplàst­ics i nanoplàsti­cs continuarà augmentant durant dècades. Atacar les causes de la contaminac­ió és molt més efectiu que netejar després”, assenyala José Luis García, cap del programa marí de WWF Espanya.

Els impactes negatius de la contaminac­ió per plàstic ja són perceptibl­es en un gran nombre d’espècies, mentre que la productivi­tat en alguns dels ecosisteme­s (com esculls de corall o manglars) corre un risc significat­iu. En llocs on, a més a més, hi ha altres amenaces (sobrepesca, escalfamen­t global, eutrofitza­ció o transport marítim) els impactes negatius s’amplifique­n; és el cas de les foques monjo o els catxalots al Mediterran­i. Un altre temor és que aquest material sigui absorbit per la cadena alimentàri­a marina i es continuï acumulant en els éssers vius si no s’adopten solucions. WWF impulsa una campanya per adoptar un tractat mundial sobre plàstics patrocinat per les Nacions Unides. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain