La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Estimem-nos”

- Judith Colell Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català

El triomf d’Alcarràs a la Berlinale és, sens dubte, un fet històric, i ens fa molt feliços. En primer lloc, perquè que passin coses bones a bones persones, plenes de talent, com la Carla Simón, ens encanta.

En segon lloc, per la importànci­a que té que una dona, de nou, guanyi un dels festivals més importants del món. Aquest any els premis principals de les cites cinematogr­àfiques clau del món han estat per a dones (a Canes, Julia Ducournau; a Venècia, Audrey Diwan; a Sant Sebastià, Alina Grigore, i ara a Berlín, Carla Simón). Necessitem referents per a les futures cineastes i necessitem solucionar la injustícia que fa que la mirada del 50% de la població no sigui present en l’audiovisua­l.

I, en tercer lloc, per la importànci­a que té que una pel·lícula en català guanyi un festival com el de Berlín i comenci una cursa que la portarà a ser vista a tot el món. El cinema serveix per explicar-nos, perquè el món vegi com parlem, com vivim i com pensem. I el cinema en la nostra llengua és molt escàs, massa escàs. I

L’Ós d’Or és la culminació d’un període brillant

moltes vegades no per falta de voluntat dels productors o els directors, sinó per impossibil­itat de rodar en català per falta d’inversions des de Catalunya.

Crec fermament que aquest triomf serà només el començamen­t d’una tendència que està canviant. El cinema a Catalunya està ple de talent, tal com hem demostrat l’últim any amb presència i premis als principals festivals del món. L’Ós d’Or per a Alcarràs és la culminació d’un període brillant per al cinema català i en català que esperem que no pari. És un gran moment per enorgullir-nos del nostre cinema i començar a estimar-nos una mica més.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain