La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia continua mostrant múscul amb maniobres de les seves forces nuclears

Putin acusa Kíev d’incomplir el pacte de Minsk i demana que parli amb els rebels

- L·sc·u. C·rresp·nsal

Encara que insisteixi que les seves tropes s’estan retirant de la frontera ucraïnesa, Rússia no deixa de mostrar múscul. Les seves forces nuclears s’activaran avui dissabte per fer maniobres militars, amb trets de míssils inclosos i presidides pel president rus, Vladímir Putin. El seu aliat bielorús, Aleksandr Lukaixenko, li va mostrar ahir el seu suport amb una visita a Moscou, en la qual va justificar les maniobres per la pressió occidental.

El Ministeri de Defensa rus, que va anunciar ahir la posada en marxa de les maniobres, assegura que es tracta d’exercicis de dissuasió estratègic­a i que estaven planejats feia temps. Però la seva coincidènc­ia amb l’actual crisi ucraïnesa els converteix­en en un element més que augmenta la tensió entre Moscou i els països occidental­s.

“El 19 de febrer, sota la direcció del comandant suprem de les forces armades de la Federació Russa, Vladímir Putin, es durà a terme un exercici planificat de forces de dissuasió estratègic­a, durant el qual es faran llançament­s de míssils balístics i de creuer”, va dir ahir el ministeri en un comunicat difós per les agències russes.

Els jocs de guerra es duran a terme en diversos entorns de la geografia russa, des de polígons de proves fins al mar. Hi participar­an “les forces i els mitjans de les forces aeroespaci­als, les Forces de Míssils Estratègic­s, les flotes del Nord i del mar Negre”, va informar el ministeri.

L’objectiu, va continuar, és verificar la preparació de les autoritats militars, els càlculs de llançament de combat, les tripulacio­ns de vaixells de guerra i portaavion­s estratègic­s, així com la fiabilitat de l’armament de les forces nuclears i no nuclears estratègiq­ues.

Després de ser rebut per Putin al Kremlin, Lukaixenko va assegurar que Occident pressiona Rússia i Bielorússi­a, i que tots dos països es veuen obligats a respondre amb maniobres i diplomàcia.

“Occident ha perdut el primer assalt”, diu Lukaixenko per la previsió d’invasió russa del dia 16

El mandatari bielorús va criticar amb sarcasme les prediccion­s dels Estats Units no acomplerte­s que Rússia atacaria Ucraïna el 16 de febrer passat, així com les noves dates d’una possible invasió, cap al 20 de febrer. “Han perdut clarament el primer assalt. I avui, pel que veig, inicien el segon, espantant tothom que demà atacarem Ucraïna, l’envoltarem, la destruirem i coses per l’estil”, va assegurar.

El motiu del viatge de Lukaixenko a Rússia són les maniobres que duen a terme tots dos països a Bielorússi­a, anomenades Determinac­ió Aliada-2022. Des que van començar, el 10 de febrer, han contribuït a elevar l’alarma dels països occidental­s, que han calculat que Rússia va desplaçar al país aliat 30.000 homes que se sumen als més de 100.000 desplegats en altres regions prop de la frontera ucraïnesa.

Durant la conferènci­a de premsa conjunta, Putin es va referir al conflicte del Donbass i va acusar Ucraïna de no complir els acords de Minsk. El president rus va demanar una altra vegada a Kíev que negociï directamen­t amb els separatist­es.

Segons el cap del Kremlin, “el compliment dels acords de Minsk són la garantia per al restablime­nt de la pau a Ucraïna i posar fi a les tensions entorn d’aquest país. Tot el que ha de fer Kíev és asseure’s a la taula de negociació amb els representa­nts del Donbass i acordar les mesures polítiques, militars, econòmique­s i humanitàri­es per posar fi al conflicte”, va afegir. Els acords de pau de Minsk, que van congelar el 2015 la conflagrac­ió amb el seu pacte d’alto el foc, és l’únic marc existent per posar fi a la guerra a l’est d’Ucraïna, que, segons dades de l’ONU, ha causat més de 14.000 morts des del 2014.

Ucraïna sempre s’ha negat a parlar amb els separatist­es prorussos, perquè considera que amb qui està en guerra realment és amb Rússia. ●

 ?? SgRngc nesggB r gug ?? Aleksandr Lukaixenko i Vladímir Putin se saluden durant la seva trobada al Kremlin
SgRngc nesggB r gug Aleksandr Lukaixenko i Vladímir Putin se saluden durant la seva trobada al Kremlin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain