La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’entrada d’Ucraïna a l’OTAN no és a l’agenda, segons Scholz

-

El canceller alemany, Olaf Scholz, va explicar ahir que Rússia no té cap motiu per a una escalada de la tensió, atès que “la incorporac­ió d’Ucraïna” a l’OTAN “els pròxims dies, mesos o anys realment no és a l’agenda”.

El Kremlin vol un compromís escrit dels Estats Units i d’aquesta organitzac­ió militar en què es comprometi­n a no encaixar-hi Ucraïna. Rússia al·ludeix raons de seguretat i culturals per impedir-ho. El president Vladímir Putin personalme­nt considera que el país que governa Volodímir Zelenski forma part de la nació russa.

En realitat, el que Rússia vol és capgirar la direcció dels esdevenime­nts iniciats el 1991 a l’est d’Europa i recuperar part de la influència que va tenir sobre els països veïns. Ucraïna és la veritable interessad­a a ingressar en l’OTAN. Kíev pensa que és l’única solució de què disposa per defensar-se de la creixent animositat del gran veí.

Les declaracio­ns de Scholz sorprenen per la seva sinceritat en uns moments en què la resta d’aliats occidental­s reivindica el dret dels ucraïnesos a decidir el seu destí. Tot i això, estan en la línia de realisme polític amb què sempre s’han manifestat els dirigents alemanys (abans que ell, Angela Merkel) en relació amb aquests temes.

“Fem el millor per evitar un conflicte militar” que pot portar a “una guerra severa, especialme­nt per a la gent que patirà”, va manifestar Scholz en una conferènci­a de premsa al final de la cimera que la Unió Europea i la Unió Africana van celebrar entre dijous i ahir a Brussel·les. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain