La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya i el Marroc restableix­en els lligams diplomàtic­s

-

El març del 2021, el Marroc va tallar de manera sobtada les relacions diplomàtiq­ues amb Alemanya. El desencaden­ant va ser la col·locació, per part del Parlament de la ciutat alemanya de Bremen, d’una bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtic­a a la seva façana pel 45è aniversari de la seva fundació. Rabat va mantenir des d’aleshores una crisi oberta amb Alemanya pels seus “actes hostils” i considerar que les autoritats alemanyes havien posat en qüestió la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental.

Ara aquestes relacions han quedat definitiva­ment restablert­es després de la designació d’un nou ambaixador alemany a Rabat. Dimecres passat, Nasser Bourita, ministre d’Exteriors marroquí, i la seva homòloga, Annalena Baerbock, concloïen la crisi per videotruca­da, deixant clara la seva intenció d’iniciar “un nou diàleg” per superar els malentesos.

Aquest nou acord es produeix un mes després que la diplomàtic­a marroquina Zehour Alaoui tornés Berlín com a ambaixador­a del país. La ministra alemanya va valorar aquesta tornada i va subratllar que el nou ambaixador del seu país –sense concretar qui serà– arribarà aviat al Marroc.

El restablime­nt de les relacions es produeix després del suport de Berlín a la proposta de Rabat per resoldre el conflicte sahrauí, que consisteix a donar l’autonomia al Sàhara Occidental dins de l’Estat marroquí. Aquesta proposta és rebutjada pel Front Polisario. Tampoc no és ben vista per l’ONU perquè considera que vulnera els drets de la població de la zona. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain