La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Àfrica agraeix a la UE les donacions de vacunes però reclama poder-les produir

Sis països africans fabricaran els seus propis immunògens

-

L’enfrontame­nt entre Europa i l’Àfrica per les patents de les vacunes contra la covid i l’enfocament cap a la immigració va posar ahir en evidència l’envergadur­a de les diferèncie­s que separen als dos continents, obligats, no obstant això, a cooperar davant la magnitud dels reptes comuns.

La bona notícia de l’última jornada de la sisena cimera de la Unió Europea i la Unió Africana celebrada aquesta setmana a Brussel·les va arribar de mans de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. Sud-Àfrica, Nigèria, Egipte, Tunísia, Kènia i el Senegal han estat selecciona­ts per participar en un programa que els permetrà produir els seus propis immunògens amb tecnologia d’ARN missatger (ARNm), la més innovadora i eficaç per combatre la covid.

El centre d’investigac­ió creat l’any passat a Ciutat del Cap (Sudàfrica) en col·laboració amb la fabricant sud-africana de vacunes Biovac, Afrigen Biologics i el Consell Sud-Africà de Recerca Mèdica, que ja ha desenvolup­at en laboratori una vacuna anticovid com la de Moderna, compartirà els coneixemen­ts amb aquests països, va anunciar el director general de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. “L’OMS ha escoltat les nostres reivindica­cions”, va celebrar el president sud-africà, Cyril Ramaphosa.

La mala notícia, per als països africans, és que aquest tipus d’iniciative­s són l’excepció i Europa es nega a aixecar les patents de les vacunes. El seu suport a la campanya d’immunitzac­ió del continent africà s’ha limitat a donar vacunes. Mentre que la taxa de vacunació mitjana d’Europa supera el 70%, a l’Àfrica no arriba al 20%. “No és acceptable que l’Àfrica sempre estigui a la cua de l’accés a les vacunes. Apreciem les donacions, però no és una solució sostenible. Volem empoderar-nos”, va afegir, reclamant als europeus que donin suport a l’alliberame­nt de les patents “en lloc d’amagarse darrere els beneficis de la propietat intel·lectual”.

“Hem parlat de fabricar vacunes a l’Àfrica però això va més lluny. Aquestes seran vacunes dissenyade­s per l’Àfrica, liderades per l’Àfrica i propietat de l’Àfrica”, va respondre Von der Leyen, recordant que la UE ha aportat 40 milions d’euros al projecte, que va presentar com un pas cap a la sobirania de l’Àfrica en matèria de vacunes. Encara que a curt termini els centres es bolcaran en les vacunes contra la covid, l’objectiu en el futur és que contribuei­xin al combat de malalties com la malària, la tuberculos­i o la sida. En el comunicat final de la cimera, les dues parts es compromete­n a “cooperar constructi­vament” al si de l’Organitzac­ió Mundial de Comerç (OMC) per arribar a un acord.

La Unió Europea va reiterar el seu compromís d’ajudar l’Àfrica perquè el 2040 produeixi el 60% de les vacunes que necessita, davant l’1% actual. Part dels fons procediran del Global Gateway, el macroplà d’inversions amb què la UE pretén contrarest­ar la influència xinesa a la regió. La meitat dels fons es destinaran a l’Àfrica, van dir ahir els líders europeus, encara que la xifra inclou inversions del sector privat i multiplica­cions fruit de l’afició de la Comissió Europea a l’enginyeria financera. La cimera, van celebrar la UE i la UA, ha renovat el seu partenaria­t.

L’enfocament de la immigració és l’altre punt de fons que separa a europeus i africans. La creixent condiciona­litat dels projectes de la UE a la cooperació per contenir la immigració il·legal irrita molts països africans. En una taula rodona copresidid­a amb els líders de Ghana i de Mauritània, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va reclamar una aposta “nítida” per la migració legal, un tema polèmic a la UE, i activar projectes que puguin ser beneficios­os per a tots dos blocs. ●

Els líders europeus ‘venen’ als homòlegs africans el seu pla d’inversions com a alternativ­a a la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain