La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les parts s’ajusten als terminis de la Bilateral, però discrepen de l’eficàcia

Rodríguez aprecia una cita “històrica”, mentre que Vilagrà veu “avanços escassos”

- Barc a

La freqüència de la feina de la Comissió Bilateral Generalita­tEstat s’acosta al que estipula l’Estatut. Per primera vegada des del 2009, tot apunta que aquest espai d’entesa compleix amb la norma que s’ha de reunir com a mínim dues vegades a l’any. La primera del 2022 va ser ahir, al febrer. I l’anterior va ser fa sis mesos.

Una altra cosa és la valoració de la seva eficàcia, en què uns i altres discrepen completame­nt. Nit i dia. Com si haguessin estat en dues reunions diferents: mentre que el Govern creu que amb la reunió d’ahir a la tarda obté “acords escassos, de poca entitat i massa lents”, tal com va apuntar el vicepresid­ent Jordi Puigneró de manera greu i contundent, o “acords de mínims i tímids”, segons la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, més mesuradame­nt, per la Moncloa la trobada va ser “molt profitosa, molt positiva i molt rellevant”, en paraules de la ministra i portaveu, Isabel Rodríguez.

“Hem aconseguit normalitza­r una comissió molt important, estatutàri­a i que té a veure amb el desenvolup­ament ple de l’Estatut”, va afegir Rodríguez amb referència a la freqüència de les trobades. A l’altra banda, pel Govern la cita va servir per posar el segell de conformita­t als acords anunciats fa un parell de dies i treballats durant setmanes. Poca cosa més. Els va semblar poc tant el contingut com l’hora de durada de la trobada a Barcelona, al Palau de la Generalita­t. En canvi, pel Govern central ahir es va tancar “un acord històric”.

“Es corre el risc que les reunions de la Bilateral s’acabin convertint en fotos bilaterals”, va expressar gràficamen­t Puigneró. El contrast, la versió de la ministra i portaveu, Isabel Rodríguez: “És un gran acord, un bon acord (...). Un acord històric, i no és una percepció”.

El cas és que Rodalies no és a sobre de la taula. És el gran tema pendent, malgrat que es va acordar tractar-lo a la comissió específica d’infraestru­ctures i els dos governs es van donar marge per arribar a un acord marc i polític abans d’aquest estiu. En les beques i els ajuts a l’estudi, una qüestió que s’arrossega des de fa anys, s’hi continua incidint, i ara per ara hi ha preacord respecte a l’ingrés mínim vital. “Cal anar més enllà”, va remarcar Vilagrà. Els pactes no satisfan les seves ambicions ni de bon tros, i a més a més Catalunya s’emporta un no rotund a la cessió de la convocatòr­ia dels MIR o la gestió de Salvament Marítim. Sobre aquest últim punt, Rodríguez va assenyalar que materialit­zen “les que avui dia són possibles”.

S’ha tancat el traspàs per a la Generalita­t de l’observator­i meteorològ­ic del Turó de l’Home (que data del 1932 i actualment està en desús), l’autovia B-23 (la B-30 està pendent de detalls), la gestió del canal Xerta-Sénia, una sèrie de depuradore­s, el registre civil de Barcelona i algunes finques rústiques. Per a la cessió de la gestió de l’ingrés mínim vital hi ha “un preacord” i s’ha pactat la creació de tres ponències tècniques: per a les beques i els ajuts escolars i que els 120 milions que destina anualment la Moncloa a Catalunya els pugui gestionar la Generalita­t; per al traspàs de la gestió de les asseguranc­es escolars, i per a l’actualitza­ció dels mòduls econòmics de les instàncies judicials, desfasades des del 1990.

Rodríguez va insistir en la

El traspàs de les beques es continua ultimant i està pendent d’una ponència tècnica

idea que després d’aquesta reunió a Barcelona s’ha recuperat “la normalitat, el diàleg, complir amb l’Estatut”. Per assegurarh­o va esgrimir justament aquestes tres ponències tècniques que per a la Generalita­t implica simplement avançar lentament. La ministra va respondre que en sis mesos Catalunya ha avançat més en autogovern que en una dècada. I fins i tot va remarcar el traspàs de l’observator­i del Turó de l’Home enquadrant-lo en “qüestions emocionals” per als catalans.

La Moncloa exhibeix, a més a més, voluntat de diàleg en totes les seves compareixe­nces. La justifica brandant els 535 milions d’euros que ha destinat a convenis amb diferents administra­cions catalanes des del 2 d’agost del 2021, quan es va reprendre la Bilateral. ●

 ?? MadrMiDRO GARCÍA / EFE ?? La Comissió Bilateral Generalita­t-Estat es va reunir ahir al Palau de la Generalita­t
MadrMiDRO GARCÍA / EFE La Comissió Bilateral Generalita­t-Estat es va reunir ahir al Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain