La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘Ayusogate’ aparca la carpeta catalana?

El cisma entre Casado i Ayuso al PP pot deixar un mapa polític que repercutei­xi en els pactes de Pedro Sánchez i ERC sobre el conflicte català. Al Govern observen amb estupor la batalla popular i fan càbales sobre les seves conseqüènc­ies

- Isabel Garcia Pagan @igpgagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Mentre Pablo Casado lluita per no ofegar-se amb la bilis del seu propi partit, a la Moncloa, Pedro Sánchez camina sobre les aigües. Al president del Govern espanyol li somriu la fortuna política i no sempre per mèrits propis. La rebolcada de l’esquerra a les eleccions a Castella i Lleó es tapa posant el focus en l’ascens de la ultradreta, i les diferèncie­s recurrents en la coalició PSOE-UP són jocs florals al costat del caïnisme desbocat del líder del PP i Isabel Díaz Ayuso. Si el detonant del duel és una presumpta corruptela atribuïda al germà de la presidenta de Madrid, Sánchez només ha de procurar que els bàndols –i les bandes– del PP no es despistin. Res de posar el focus a Catalunya.

El “Madrid que és Espanya” d’Ayuso està cada vegada més lluny de ser-ho fins i tot per al PP. A Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco va sucumbir a la urgència de Teodoro García Egea d’esborrar l’efecte Ayuso per imposar un efecte Casado que no arriba; Alberto Núñez Feijóo s’amaga dels qui miren cap a Galícia cada vegada que busquen rescat i lideratge; i Juan Manuel Moreno Bonilla,

el primer que comprovarà a les urnes les conseqüènc­ies de l’Ayusogate, s’ha fet independen­tista: Andalusia is not Genova.

La guerra sense treva entre la seu del PP i la Puerta del Sol té el seu origen en la incapacita­t generacion­al dels protagonis­tes de prioritzar el partit davant conflictes personals. Aquest és el rum-rum que corre entre els barons populars. El cicle electoral està en joc. Mentre el PP s’ocupa dels seus problemes, Santiago Abascal ocupa espais assenyalan­t “terroriste­s i separatist­es”. I Sánchez s’ha quedat sense incentius per ser “valent”, com li reclama el president de la Generalita­t, per resoldre el conflicte català.

Al Palau de la Generalita­t observen amb estupor la implosió del PP i, sense que serveixi de precedent, ERC i Junts comparteix­en diagnòstic. Les baralles entre independen­tistes són: “jocs de nens”, “som aficionats fins i tot en això”, “mai ningú no s’ha atrevit a arribar tan lluny”... Al Govern agraeixen, per una vegada, no ser el protagonis­ta d’un desacord, però els socis també es fan càbales. Les restes de la batalla poden deixar un terreny de joc que variï necessitat­s electorals al PSOE i afecti els acords amb el Govern espanyol per afrontar el conflicte català i la taula de diàleg.

No està previst que la imaginació de Sánchez vagi més enllà d’aprofitar els marges de l’Estatut. La reunió de la Comissió Bilateral normalitza la relació institucio­nal, però les transferèn­cies són testimonia­ls. No permeten a Pere Aragonès plantar cara, però sí que faciliten a

Sánchez mantenir el relat del retrobamen­t. Si la Generalita­t demanda traspassos compromeso­s a l’agost, el Ministeri de Política Territoria­l respon exhibint els 82 convenis subscrits amb la Generalita­t el 2021, gairebé dos-cents des que el PSOE va tornar a la Moncloa.

Al marge de la gestió autonòmica, Aragonès necessita avenços en la taula de diàleg, però Sánchez vol reciprocit­at amb la conferènci­a de presidents de la setmana que ve. Fa sis anys que un president no acudeix a la cita –al marge de les conferènci­es covid– i no hi haurà canvis sense gir en el guió de la Moncloa. La paràlisi no és nova per a l’independen­tisme. El mateix Aragonès va admetre el “bloqueig” de la seva aposta estratègic­a. Malgrat que des de lluny, ERC i Junts fan números. Comparteix­en Consell Executiu però no comparteix­en estratègia.

Els postconver­gents creuen que si la crisi popular beneficia el PSOE, ERC en podria sortir beneficiad­a. Sánchez s’ofereix com a garantia d’estabilita­t, vol esgotar la legislatur­a i ERC continua sent soci preferent. Però les seves expectativ­es electorals estan estancades i amb Vox en auge, el conflicte català tornaria a ser arma electoral llancívola.

Aquest escenari alimenta l’estratègia de la confrontac­ió de Junts i és el terreny propici per a Carles Puigdemont davant el pragmatism­e d’Aragonès. Després de la “distorsió” de l’afer Borràs, l’expresiden­t s’ha tornat a reivindica­r des de Waterloo per “complement­ar” la Generalita­t amb el seu Consell per la República. I, de passada, advertir ERC que, encara que ostenti la presidènci­a de la Generalita­t, en l’independen­tisme, “els lideratges sempre han estat corals”. Al PP, al contrari, només en pot quedar un.

 ?? JAVIE   I    / E E ?? Díaz Ayuso va obrir la capsa de Pandora al PP amb conseqüènc­ies imprevisib­les
JAVIE I / E E Díaz Ayuso va obrir la capsa de Pandora al PP amb conseqüènc­ies imprevisib­les
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain