La Vanguardia (Català-1ª edició)

El responsabl­e d’Iturri nega irregulari­tats a les factures de Bombers

-

El gerent de l’empresa Iturri a Catalunya, concession­ària dels contractes pel mantenimen­t de la flota de vehicles d’extinció, va declarar ahir com a imputat davant la jutgessa que investiga la suposada facturació fraudulent­a als Bombers. Eduardo Díaz Hervás va negar les irregulari­tats que li atribueixe­n els Mossos en la investigac­ió però va reconèixer que la seva empresa girava factures a deshora quan el pressupost del contracte ja s’havia esgotat.

D’aquesta manera, va justificar que es poguessin trobar factures per serveis prestats en mesos anteriors i que pogués semblar que es facturava diverses vegades el mateix servei, com sostenen els investigad­ors. Aquesta era una pràctica que es realitzava des de feia molts anys, va subratllar, descartant que fos obra únicament dels responsabl­es de Bombers de la Generalita­t de l’última legislatur­a, tots ells investigat­s en aquesta causa.

També va aclarir que quan calia fer una reparació d’un camió i ja no hi havia crèdit s’esperava per facturar el servei en un contracte posterior o amb una pròrroga. D’aquesta manera, va negar que es dupliquess­in, tripliques­sin o es falsifique­ssin factures i va voler deixar clar que encara que no hi hagués saldo Iturri feia les reparacion­s per no deixar desatesos els Bombers. L’empresa va guanyar totes les licitacion­s per a aquest servei des del 2002.

La titular del jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona va dictar un una interlocut­òria en la qual subratllav­a l’existència d’una “mecànica irregular” als Bombers de la Generalita­t que consistia a “continuar amb l’execució d’un contracte de mantenimen­t de la flota de vehicles d’extinció encara que s’hagués esgotat el pressupost del contracte esmentat”.

I va subratllar que “l’esgotament pressupost­ari d’un contracte no comporta la paralitzac­ió d’aquest contracte o l’obertura d’un expedient administra­tiu per solucionar els problemes, sinó que Iturri continua prestant els seus serveis, que facturarà posteriorm­ent partint d’un contracte diferent, cosa que exigeix alterar factures i albarans”.

El secretari general de la Conselleri­a d’Interior, Oriol Amorós, va descriure dimecres al Parlament la suposada mecànica fraudulent­a. Va explicar que el pressupost any rere any

El directiu admet que facturava a deshora quan s’esgotava el saldo del contracte amb Interior

s’esgotava a l’estiu i les factures que s’anaven acumulant es regularitz­aven mitjançant un reconeixem­ent extrajudic­ial de crèdit. Aquesta pràctica es va iniciar el 2014, però va ser el 2020 quan el reconeixem­ent de crèdit no es va fer. L’1 de gener del 2021 Iturri va reclamar un deute d’1,5 milions que només es podia pagar o “amb factures manipulade­s” o assegurant al proveïdor que “guanyarà el pròxim contracte o se li prorrogarà el vigent”, va assenyalar Amorós.

En aquesta causa està sent investigat l’actual director de Bombers, el seu predecesso­r i quatre alts càrrecs més. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain