La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mama, vull ser youtuber

- Màrius Carol

Un amic em comenta que la seva filla adolescent li ha dit que vol ser youtuber i l’home m’ha preguntat si s’hauria de preocupar. He fet broma responent-li que, amb una mica de sort, el farà milionari, encara que haurà d’acostumar-se al fet que la intimitat de la família pugui ser compartida per milions de desconegut­s. Això del meu amic no és res nou: en les enquestes dels instituts sobre els plans de futur dels alumnes, és habitual la resposta que aspiren a ser youtuber, streamer o instagrame­r. A la sèrie televisiva Emily in Paris (Netflix), una jove executiva de màrqueting de Chicago es trasllada a la capital francesa i obre un compte a Instagram per explicar tot el que li passa, la qual cosa la converteix en una estrella de la xarxa social, i gràcies a això aconseguei­x solucionar problemes de la seva oficina.

La revista Forbes ha començat a dedicar als youtubers una de les seves llistes dels més ben pagats. El 2020 l’encapçalav­a Ryan Kaji, un nen de nou anys, que gràcies al seu canal Ryan’s World, que té 30 milions de seguidors, havia guanyat

Kaji, de nou anys, va guanyar quasi 30 milions de dòlars gràcies al seu canal, segons ‘Forbes’

29,5 milions de dòlars anuals. A Espanya, la publicació Mercados e Investigac­ión va situar Mikecrack en primer lloc, amb beneficis de 7,3 milions d’euros, seguit de dues germanes petites, Las Ratitas, que van ingressar 3,8 milions i que han publicat el seu primer llibre. Entre els deu primers hi ha el Rubius, TheGrefg i Willyrex.

Els youtubers actuen com a referents d’una cultura digital preadolesc­ent. Segons un estudi realitzat per professors de les universita­ts Ramon Llull i Pompeu Fabra, els preadolesc­ents coneixen i imiten el llenguatge i les expression­s dels youtubers, fins i tot gaudeixen amb alguns que són “dolentots”. Es fascinen escoltant-los explicar el seu estil de vida ostentós, independen­t, extraverti­t i disruptiu, amb freqüents viatges i alts ingressos. Aquests creadors en línia són vistos com a referents entre la població més jove, quan el cert és que evadeixen responsabi­litats fiscals, componen cançons que inciten a l’odi i ridiculitz­en el fonament cívic i institucio­nal que els ha vist créixer.

Trucaré al meu amic per dir-li que no havia de fer broma i que ha de parlar seriosamen­t amb la seva filla. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain