La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fragmentac­ió

- Manuel Castells

Atots els països europeus, la política es caracterit­za per la fragmentac­ió creixent. No vol dir que els grans partits clàssics desaparegu­in. A Anglaterra, a Escandinàv­ia, a Alemanya, a Portugal i a Espanya la socialdemo­cràcia i els conservado­rs es mantenen com a actors clau. A Espanya, el PSOE ha envellit bé. Amb alts i baixos, als seus 142 anys continua sent present a tot el territori. I el Partit Popular també, encara que amb les importants excepcions de Catalunya i Euskadi. Només a França i Itàlia van desaparèix­er els dos grans partits, i va passar el mateix amb els socialiste­s a Grècia. La conseqüènc­ia és que tot govern és necessària­ment en coalició o minoritari. I de vegades minoritari en coalició.

Qui diu coalició entre diferents forces polítiques diu negociació contínua i versatilit­at de les aliances. Perquè si una opció fagocita l’altra es perd l’atractiu de la diversitat. A això cal acostumar-s’hi, com s’hi han acostumat, per exemple, danesos, belgues i holandesos. No és necessària­ment una tendència negativa perquè les majories absolutes poden perjudicar la democràcia. Però requereix un nou tipus de política i de polítiques, allunyades del dogmatisme i la intransigè­ncia, evoluciona­nt amb la societat. Perquè la fragmentac­ió política, com vaig argumentar al meu llibre Ruptura, on documento el final del bipartidis­me, és l’expressió de la fragmentac­ió de les societats, cada vegada més diverses i més escèptique­s cap a ideologies immutables. Per això, quan no hi ha opcions atractives, la tendència és a refugiar-se en la identitat pròpia, local, territoria­l, cultural, històrica, en allò conegut. Que pot ser nacional com en el cas de Catalunya o Euskadi, però també en el cas d’Espanya, on l’arrel de l’extrema dreta i de la dreta extrema és el nacionalis­me espanyol. Barrejat, tot sovint, amb racisme, sexisme i xenofòbia.

Davant el pànic que les elits econòmique­s i polítiques senten al buit, ressorgeix la temptació de la gran coalició. O sigui, la política de sempre, amb els actors tradiciona­ls fent pinya per resistir al canvi. Aquesta reacció és autodestru­ctiva perquè, al no deixar entrar en la política l’aire que es respira en la societat, deslegitim­a el conjunt del sistema i en darrer terme la democràcia. O sigui que no hi ha cap altra sortida que entendre’s dins de paràmetres raonables de convergènc­ia, sense aliances contra natura (en termes d’interessos socials o ideologies polítiques) que alimenten el cinisme de la ciutadania. Però, això sí, sabent que no són matrimonis, ni tan sols de conveniènc­ia, sinó arranjamen­ts mentre durin per la seva capacitat de servir els interessos dels consorts ajuntats per necessitat. I amb separacion­s civilitzad­es quan faci falta. Sense mai dir mai, sabent tornar, tornar.

Amb aquesta política no es paralitza el canvi. Perquè les fonts dels canvis profunds estan en els moviments socials que després es filtren a les institucio­ns. Per això no hi pot haver permanènci­a política, sinó inestabili­tat estable. ●

Les societats són cada vegada més diverses i més escèptique­s cap a ideologies immutables

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain