La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biblioteca casolana

- Flavia Company

Recordo amb memòria vívida el dia de la meva primera adolescènc­ia –quan l’adolescènc­ia començava als dotze i acabava als disset– en què vaig començar la meva biblioteca. Havia demanat als meus pares que em regalessin una prestatger­ia. Era alta, estreta, amb sis o set lleixes. De fusta fosca. I la vam posar a la meva habitació. Vaig tenir la sensació d’accedir al misteri més ben guardat del món. Encara tenia pocs llibres propis que no fossin els escolars. Recordo haver-ne col·locat alguns de Cernuda, Celaya, Otero, Mistral, Juan Ramón Jiménez, Hernández, al prestatge de poesia. Verne, Louisa May Alcott, Vasconcelo­s, Conrad, a la de narrativa. Només vaig ocupar dues lleixes. I a mitges. No vaig voler demanar a la meva família que em deixés o regalés alguns dels seus nombrosos llibres per omplir-la. Aquell buit m’estimulava, el sentia com una aventura.

I venen a mi aquests records el dia d’avui, que gaudeixo d’una biblioteca casolana de diversos milers d’exemplars i en què les prestatger­ies fa temps que no donen l’abast i els volums s’hi acumulen en dobles files, els uns sobre els altres. Al principi fitxats i numerats, amb ordre i concert, i ara ja arribats i guardats al seu aire, amb la fruïció pròpia d’algú que continua sent, tants anys després, una lectora apassionad­a.

Aquell dia en què vaig començar la meva biblioteca vaig saber que m’estava envoltant d’una classe d’amistats diferent de les humanes, però no per això menys certes o profundes. I així ho constato ara, quan miro els lloms i els reconec, els recordo, els obro i els oloro. Quan de sobte trobo una dedicatòri­a, un paper guardat, unes línies subratllad­es, un bitllet d’autobús, la carta d’un amor passat. Quan rememoro llocs en els quals vaig ser just perquè va ser allà on els vaig llegir. Vells amics i alguns de nous, sí, que apareixen de sobte per sorprendre’m, que han estat esperant el seu moment, la seva oportunita­t de dir-me, d’explicar-me, de travar la nostra complicita­t. I així, amb aquest sentiment de felicitat, agraeixo sense fi l’amor pels llibres que em van ensenyar a casa. El tresor de l’illa que som tots. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain