La Vanguardia (Català-1ª edició)

Va i el convida a un ‘poke bowl’

- Joaquín Luna

D’uns anys ençà, menjar és una aventura del saber. Tot va començar amb la quinoa –es veia venir, més encara que la revetlla del PP– i ara ja és tard perquè els poke bowls han entrat en les nostres vides.

Els poke bowls han vingut per quedar-se? No en tinc ni idea! El que no ha vingut per quedar-se per sempre soc jo i a aquest pas Déu em castigarà amb un asil on estarà prohibidís­sim fumar, beure cafè i els diumenges serviran poke bowls en lloc de paella valenciana i altres bocins.

L’arròs és com el matrimoni: ho admet tot. La prova és l’auge dels comerços alimentari­s especialit­zats en aquest despropòsi­t hawaià –quins pebrots amb xistorra!–, que ve a ser arròs blanc amb trossos de peix cru i complement­s saludables, la qual cosa antigament es deia farratge.

Fins ara, jo tenia una relació amistosa amb Hawaii. Encara

Què li hem fet al noble i ballador poble hawaià perquè ens enviïn aquest menjar?

que no se m’hi havia perdut res, respectava el noble poble hawaià: ells són uns panxaconte­nts, elles es passen el dia agitant els malucs i encolomant collarets de flors al primer despistat que troben, com el meu amic del Panjab pakistanès que pul·lula totes les nits pel centre de Barcelona i saluda amb tal efusió que sembla que regalo flors a la primera transeünt rossa que passa.

D’aquella relació distant però respectuos­a hem passat a aquesta guerra cultural. Què els hem fet? Potser a Hawaii han obert restaurant­s de garrí de Segòvia, pollastre al chilindrón o calçots de Valls? Jo d’un iemenita puc esperar-ho tot, però que siguin els hawaians els que envaeixin els carrers de Catalunya amb el seu plat icònic em sembla un afront.

Naturalmen­t, estem davant un plat saludable, encara que no faci pinta de tenir gust de res, molt apropiat per a un quick lunch d’un working day com qualsevol altre, entre meeting i meeting. Si hi afegim la modernitat que no té l’arròs a la cubana, l’arròs amb ocellets fregits o l’arròs amb naps, tenim l’explicació.

Ja només em falta en aquesta vida de divorciat una invitació a sopar a La Hawaiana Alegre mentre brindem per Waikiki i ens fem el petó Muai... ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain