La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què canvia amb la llei de protecció animal?

- L LU I TA C O N T RA E L M A LT RACTA M E N T

El Govern espanyol ha donat llum verda al projecte de llei que prohibirà vendre animals en botigues i la utilitzaci­ó d’espècies silvestres en espectacle­s circenses. A més, una reforma legal del Codi Penal elevarà les penes per maltractam­ent, que pot comportar 24 mesos de presó

El projecte de llei de Protecció, Drets i Benestar dels Animals castigarà durament el maltractam­ent animal. És la primera llei estatal en la història d’Espanya que regula la protecció dels animals.

Podré comprar a ma a a o !a" La futura llei prohibirà la comerciali­tzació d’animals de companyia en botigues (excepte si són peixos), així com la seva exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. La cria i comerç d’aquests animals de companyia només podrà dur-se a terme per part de criadors profession­als autoritzat­s, persones degudament inscrites al registre de criadors, dependent de la direcció general de Drets dels Animals.

# po $% dr% o cr ar a ma &" La transmissi­ó (a títol onerós o gratuït) de l’animal només podrà ferse directamen­t des de la persona responsabl­e de la cria o des d’una entitat de protecció animal, i sense la intervenci­ó d’intermedia­ris (actuïn a títol onerós o gratuït). La cessió d’animals entre particular­s haurà de ser de franc i quedar reflectida per contracte.

T% r a ma d% compa' ( a r%) %r r* a +orma' c ," Qualsevol persona responsabl­e de la cria i venda d’animals de companyia haurà d’acreditar una formació que reglamentà­riament es determini per poder exercir la seva activitat. Les condicions per a l’autoritzac­ió de l’activitat de la cria, periodicit­at i condicions dels exemplars reproducto­rs es desenvolup­aran amb un reglament.

S-%$ ar* % &% pa m% "La llei prohibeix sacrificar­los (amb l’excepció de la mort assistida justificad­a sota criteri i control veterinari) així com les activitats que puguin ocasionar patiment o en què puguin ser objecte de tractament indigne. Poden donar-se excepcions quan calgui sacrificar un animal en situacions d’emergència (de sanitat animal, salut o seguretat públiques, o també mediambien­tals).

E& podra .ar % %&p%c ac %&" Quedarà també prohibida la partici

pació d’animals en pessebres, cavalcades i processons i serà regulada en altres actes culturals, com romeries i fires. Tampoc no se’ls pot ocupar en espectacle­s públics (excepte taurins) o activitats artístique­s, turístique­s o publicitàr­ies, que els causin angoixa, dolor o patiment en atraccions mecàniques o cavallets de fira, així com l’ús d’espècies de fauna silvestre en espectacle­s circenses.

Podré por ar % m% a ' ma d% compa ( a a -a o' /&" Els transports públics i privats facilitara­n l’entrada d’animals de companyia que no constituei­xin un risc per a les persones, altres animals i coses. No obstant això, els conductors del servei públic del taxi o de vehicles de turisme amb conductor podran acceptar animals de companyia als seus vehicles de manera discrecion­al. Hotels, restaurant­s o bars podran facilitar l’entrada d’animals de companyia.

0 1a r* r%c r&o& p%r pro %! r % & a ma &" Amb aquesta finalitat, es crea el fons per a la protecció animal de caràcter estatal, que estarà dotat de recursos procedents de les sancions que s’imposin per la comissió de delictes relatius a la protecció dels animals, els guanys procedents de béns decomissat­s i quantitats anuals dels pressupost­os de l’Estat.

I &-1a pr%$ & m%& r%& p%r &a $ar -a ma % ca& d- & & r%" Els plans territoria­ls d’emergència de les comunitats autònomes hauran d’incloure instruccio­ns sobre com procedir a l’evacuació dels animals (relació de llocs on ressituar-los, disposar de vehicles especialit­zats en transport d’animals en risc sanitari i organitzar la seva manutenció durant la situació d’emergència).

S-% d r ra %& &a c o &" La reforma del Codi Penal endurirà les penes per maltractam­ent. Es preveuen penes de presó de 18 mesos, la inhabilita­ció fins a cinc anys per viure o treballar amb animals; i, si el resultat del maltractam­ent és la mort de l’animal, la pena de presó ascendirà fins a 24 mesos. L’abandoname­nt d’un animal serà penat amb una multa d’1 a 6 mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain